in

Een blik op BMW’s V16 767iL Prototype

De BMW 750iL was het topmodel van de E32-generatie, voorzien van de M70 vijfliter V12-motor gekoppeld aan een automatische versnellingsbak met vier verzetten. Maar wist je dat BMW eind jaren ’80 werkte aan een nog grotere motor voor de E32 7-serie? Een 6.7-liter V16-motor!

Hoewel dit project nooit de productiefase haalde, werd er wel één prototype gebouwd. De ‘Goldfisch’ zoals hij intern bekend stond, werd door de engineers in Munchen voorzien van een V16-motor met versterkte en verbeterde onderdelen, evenals een nieuw motormanagementsysteem. De enorme krachtbron was in staat om 408 pk en 625 Newtonmeter te produceren.

Dankzij dit vermogen kon de BMW 767iL in ongeveer zes seconden een snelheid van 100 kilometer per uur behalen. De topsnelheid zou ongeveer 280 km/h bedragen. Klinkt goed, maar waarom heeft de auto dan nooit de productiefase gehaald? Simpelweg omdat de enorme V16-motor ook veel problemen met zich meebracht. Onder de motorkap was geen enkele ruimte meer voor koeling, dus moest de radiateur en alle componenten naar de kofferbak verplaatst worden. Daarnaast was de uitstoot van de V16 te hoog voor de emissietest.

Om de 767iL geschikt te maken voor productie moest BMW dus een grotere koets ontwikkelen en de uitstoot van de zestiencilinder inperken. Dat was te veel van het goede en de directie besloot het project te stoppen. Sindsdien staat ‘Goldfisch’ stil in de opslagruimte van BMW, het prototype werd sinds 1988 namelijk niet meer gestart.

YouTube-kanaal CarRanger mocht een exclusieve blik werpen op dit bijzondere prototype.

Video: Een blik op BMW’s V16 767iL Prototype

  • Mr. Autostrada

    Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Een blik op BMW’s V16 767iL Prototype

Reageer op deze video