in

Formule 1 2016 – Abu Dhabi Grand Prix Highlights

De wereldtitel stond op het spel, dat was het enige dat telde in Abu Dhabi. Met alle respect voor de overige coureurs in het veld, maar afgelopen zondag keek men alleen naar Rosberg en Hamilton.

Met een voorsprong van 12 punten had Nico Rosberg de wereldtitel zo goed als op zak, hij hoefde alleen op het podium te finishen en zijn eerste titel sinds 2005 zou een feit zijn. Lewis Hamilton deed wat hij de afgelopen drie wedstrijden had gedaan, domineren. De regerend kampioen was in alle vrije trainingen en in alle drie de kwalificaties sneller dan Rosberg en greep met overmacht pole position. Natuurlijk maakte Nico Rosberg dit geen bal uit, zolang hij in de race maar in de top 3 finishte was alles in orde.

Lewis Hamilton had van tevoren verklaard dat hij Rosberg niet zou ophouden in de race, maar nadat de lichten gedoofd waren werd al snel duidelijk dat de Brit niet voluit ging in zijn Mercedes W07. De drievoudig kampioen had geen andere keuze, als hij kampioen wilde worden zou Rosberg buiten het podium moeten eindigen en dus moest hij de concurrentie een handje helpen. Hamilton reed zo rustig als het kon zijn rondjes, dit tot grote frustratie van zijn team. Meerdere malen werd Hamilton verzocht om de snelheid op te schroeven, zelfs door Paddy Lowe die riep “Dit is een instructie“. “Laat ons racen“, reageerde de Brit geïrriteerd.

De laatste paar ronden waren zenuwslopend, Hamilton reed een dusdanig laag tempo dat Vettel en Verstappen aansluiting kregen. Tot een aanval op de positie van Rosberg kwam het echter niet en zodoende werd de Duister voor de eerste keer wereldkampioen in de Formule 1.

Achteraf werd er flink gediscussieerd over de tactiek van Hamilton en de opmerkingen van zijn team. De Brit begreep niet waarom Mercedes zich zo bemoeide met het gevecht, het team had al de constructeurstitel dus waarom maakte ze zich zo druk over wat hij deed? Voer voor een complottheorie?

Dat Lewis Hamilton meer overwinningen, meer pole positions en meer podiums heeft behaald in 2016 doet er niet toe, hij is namelijk ook meer uitgevallen. Nico Rosberg heeft in 2016 de meeste punten behaald en is daarmee de kampioen.

Video: Abu Dhabi Grand Prix Highlights

Formule 1 2016 – Abu Dhabi Grand Prix Highlights

Reageer op deze video

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *