in

Zo werden de Halo en Aeroscreen getest

Zoals we inmiddels allemaal weten zijn de Formule 1-auto’s vanaf 2018 uitgerust met de Halo. De meeste fans zijn erop tegen, de meeste coureurs zijn erop tegen, maar voor de FIA is veiligheid het allerbelangrijkste en dus is de cockpitbescherming vanaf nu verplicht in de koningsklasse én de lagere klasses.

De afgelopen jaren hebben we diverse uitvoeringen gezien van cockpitbescherming, zoals de Shield, Aeroscreen en Halo. De FIA heeft verschillende crashtests uitgevoerd met een 20 kg zwaar wiel, afgevuurd in een hoek van 15 graden bij een snelheid van 225 km/h. Hieronder hebben wij de video’s van deze crashtests geplaatst.

In de eerste video zien we de Halo en die lijkt het hoofd van de coureur goed te beschermen, het wiel wordt tegengehouden. Het Aeroscreen van Red Bull zien we hierna en die is weliswaar mooier, maar in de video zie je dat in het eerste shot het wiel de bovenkant van het hoofd raakt. Dat hebben ze in het andere shot “toevallig” weggelaten. In de laatste video zien we nog twee testen van de FIA, eerst met een soort Shield, waarvan Vettel duizelig werd, en later met een Canopy van een straaljager.

Zes jaar lang voerde de FIA uitvoerig onderzoek uit naar een betere bescherming van het hoofd van de coureur, de Halo was volgens de Federation Internationale de l’Automobile in alle opzichten de beste keuze. We zullen er allemaal aan moeten wennen, maar als het één leven redt zijn we alle bezwaren waarschijnlijk vergeten.

Video: Halo en Aeroscreen test

Aeroscreen

Shield en Canopy

author avatar
John Redacteur
Heeft een voorliefde voor klassieke sportauto's en GT's. Volgt Formule 1 op de voet en stemt regelmatig af op andere autosport-kanalen.

Reageer op deze video

Lamborghini Miura

Zie een Lamborghini Miura schitteren in de sneeuw

Subaru Legacy GTB

Deze Subaru Legacy GT-B is een heerlijke winterbeater