in

Dit maakt het gebruik van een busje anders dan dat van een personenwagen

Bij de verhuizing naar een nieuwe woning, het wegbrengen van afval naar de vuilstort en bijvoorbeeld het ophalen van meubels is een busje huren Utrecht interessant. Je auto zal voor dergelijke zaken niet groot genoeg zijn. Het alternatief voor het huren van een busje is meermaals heen en weer rijden, wat het milieu onnodig schaadt en veel extra tijd kost. Wat zijn de aspecten om rekening mee te houden, als je voor het eerst in een bus rijdt? Op welke punten wijkt de besturing van een bus af van die van een personenwagen? In dit artikel lees je er meer over. 

Zicht in een bus minder goed dan in je auto 
Een van de eerste zaken om rekening mee te houden bij het besturen van een bus is het verschil in zicht. In de auto kijk je geregeld in de achteruitkijkspiegel om het verkeer achter je te volgen. Bij een bedrijfsbus is dat vaak niet mogelijk; deze busjes hebben geen ruit aan de achterzijde. Het maakt dat lastiger te bepalen is, wat er achter het voertuig gebeurt. Ook het bekijken van de dode hoek kan uitdagend zijn, wanneer er aan de zijkanten slechts één raam zit. Veel moderne busjes zijn voorzien van een speciale, extra dodehoekspiegel.  

Wees je bewust van de afmetingen van een bus 
Enigszins samenhangend met het beperkte zicht rond de bus en de risico’s die dit met zich meebrengt, is het formaat van een bus. Wees je onderweg bewust van de lengte en de hoogte van het voertuig. Dat geldt in het bijzonder bij het parkeren ervan in een parkeergarage, of bijvoorbeeld bij het passeren van een relatief laag viaduct. De kans op beschadigingen aan het voertuig is in zo’n geval groter. 

Over het parkeren gesproken; de draaicirkel van een bus is veel groter dan die van een personenwagen. Het maakt dat je soms wat vaker zal moeten steken, voordat de bestelwagen in het vak staat. 

Verschillen in de bediening van het voertuig 
Tot slot zitten er enkele verschillen in de bediening van het voertuig. Zo heeft een gemiddelde auto tegenwoordig vijf versnellingen. Daar waar een bus er al snel zes heeft. In het begin kan het even zoeken zijn, wat het juiste moment is om op en terug te schakelen. Ook het dashboard verschilt. Zo heeft een bus vaak geen middenconsole meer. Zorg dat je voor vertrek op de hoogte bent van de opbouw van het dashboard. 

auteur avatar
Autostrada Redacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....
Porsche 996 Turbo by RUF tikt 335 kmh aan

Porsche 996 Turbo by RUF tikt 335 km/h aan