Maximale downforce bij minimale luchtweerstand, Ground Effect ontketende een revolutie binnen de Formule 1 en is misschien wel een van de grootste ontdekkingen binnen de sport. Clive Chapman zoon van oprichter en Lotus F1 legende, Colin Chapman, beschrijft in deze video hoe een toevallige ontdekking de Formule 1 voorgoed veranderde.
Het idee achter Ground Effect is het kanaliseren van de luchtstroom onder de auto, om zo meer neerwaartse druk te genereren. Dankzij een vleugelvormige bodem versnelt de lucht onder de auto waardoor de auto als het ware naar het asfalt wordt gezogen. Om ervoor te zorgen dat die lucht niet via de zijkanten van de auto verdween werden er skirts gemonteerd, dit was het laatste stukje van de puzzel en het effect was dat het voertuig aan de grond plakte zonder dat er enorme vleugels nodig waren. Hierdoor hadden de raceauto’s van Lotus minder luchtweerstand maar wel enorme aerodynamische grip, wat resulteerde in gigantische bochtsnelheden.
Lotus introduceerde Ground Effect met de Type 78 maar wist het voordeel pas echt uit te buiten met de Type 79 waarmee Mario Andretti de wereldtitel won. Hiermee werd hij de eerste coureur die zowel in de IndyCar als in de Formule 1 de titel wist te behalen.