in

Een auto rijden als ondernemer: tweedehands, leasen of toch nieuw kopen?

Als ondernemer sta je voor verschillende keuzes wanneer je op zoek bent naar een nieuwe auto. Het aanschaffen van een auto blijft een belangrijke financiële beslissing, naast de vele andere beslissingen die je als ondernemer al moet nemen. Naast de kosten die gepaard gaan met het bezitten van een auto, zijn er ook verschillende opties om te overwegen. Ga je voor het leasen van een nieuwe of tweedehandsauto, of kies je ervoor om een nieuwe auto aan te schaffen? Wat zijn de implicaties van deze keuzes en hoe zit het met de kosten? In deze blogpost gaan we dieper in op deze vragen en geven we je meer inzicht in de verschillende mogelijkheden.

Leasen

Het zakelijk leasen van een auto als ondernemer biedt diverse voordelen. Ten eerste geeft het je de flexibiliteit om een auto te gebruiken zonder grote initiële investeringen. Je kunt kiezen uit verschillende leasecontracten, zoals operationele lease of financial lease, die aansluiten bij jouw specifieke behoeften. Je kan ook kiezen voor een occasion lease zakelijk. Hiermee kan je aardig wat geld besparen. Daarnaast zijn de maandelijkse leasebetalingen vaak overzichtelijk en kun je ze opnemen als bedrijfskosten. Dit betekent dat je ze kunt aftrekken van je belastbaar inkomen, wat resulteert in een verlaging van je fiscale verplichtingen. Bovendien zijn onderhouds- en reparatiekosten vaak inbegrepen, waardoor je geen onverwachte uitgaven hebt. Het leasen van een auto biedt dus gemak, financiële voordelen en flexibiliteit voor ondernemers.

Het kopen van een nieuwe auto

Aan de andere kant kan het kopen van een nieuwe auto ook voordelen hebben. Je krijgt garanties en betrouwbaarheid, wat kan zorgen voor gemoedsrust. Bovendien kun je de auto aanpassen en personaliseren aan jouw specifieke behoeften. Op de lange termijn kan een nieuwe auto ook een hogere restwaarde hebben, wat gunstig kan zijn als je van plan bent om de auto door te verkopen. Bij elke optie zijn er kostenoverwegingen. Naast de aanschafkosten moet je rekening houden met onderhouds- en reparatiekosten, verzekeringspremies, motorrijtuigenbelasting en brandstofkosten. Deze kosten kunnen verschillen afhankelijk van de optie die je kiest. Bij het leasen van een auto zijn de maandelijkse leasebetalingen de belangrijkste kostenpost. Daarnaast kunnen er aanvullende kosten zijn, zoals een eigen risico bij schade of extra kosten bij het overschrijden van het afgesproken aantal kilometers. Het is belangrijk om al deze kosten mee te nemen in je berekeningen en te vergelijken met de kosten van het bezitten van een auto.

Tweedehandsauto

Bij het kopen van een tweedehandsauto moet je rekening houden met de aanschafprijs, maar ook met eventuele reparatie- en onderhoudskosten. Hoewel de initiële kosten lager kunnen zijn dan bij het kopen van een nieuwe auto, is het belangrijk om de staat van de auto grondig te inspecteren en mogelijke toekomstige reparaties in overweging te nemen.

Bij het kopen van een nieuwe auto zijn de aanschafprijs en de afschrijving de belangrijkste kostenfactoren. Nieuwe auto’s hebben over het algemeen een hogere aanschafprijs, maar behouden ook hun waarde beter in de loop der tijd. Het is belangrijk om de waardevermindering van de auto mee te nemen in je financiële planning. Bovendien kunnen ondernemers in aanmerking komen voor BTW-teruggave op de aanschaf en het gebruik van een zakelijke auto. Dit kan vooral gunstig zijn bij duurdere voertuigen, aangezien de teruggave van betaalde BTW een aanzienlijke besparing kan opleveren. Het terugkrijgen van de BTW verlicht de financiële lasten en maakt het mogelijk om meer middelen te investeren in andere belangrijke aspecten van je bedrijf.  Het is altijd verstandig om advies in te winnen bij een financieel adviseur of een autoleasebedrijf om te zorgen dat je een weloverwogen beslissing maakt. Welke manier heeft jouw voorkeur?

De Motorsport Crashes van 2023 week 21

De Motorsport Crashes van 2023 week 21

Richard Hammond crasht in Formule-race tijdens Eurocrash

Richard Hammond crasht in Formule-race tijdens Eurocrash