Apple wil een volledig zelfrijdende auto bouwen en daarvoor schakelen ze graag de hulp in van een fabrikant die al ervaring heeft met de productie van auto’s. Zelf zullen ze verantwoordelijk zijn voor alle software aan de binnenkant en het is ook de bedoeling dat hun logo op de auto komt te staan. Er zijn twee fabrikanten die vaak genoemd worden als mogelijke kandidaat voor ‘Project Titan’: Nissan en Renault.
Nissan
De berichtgeving rondom de betrokkenheid van Nissan is nog spannender dan een rondje blackjack, want het is altijd maar weer afwachten wat het bedrijf nu weer te zeggen heeft. Eind 2020 waren de twee partijen namelijk in gesprek, maar deze maand ontkende Nissan dat het in onderhandeling is met Apple.
Naar eigen zeggen heeft Nissan geen zin om al het zware werk te verrichten en vervolgens Apple met de eer te laten strijken. Apple wil namelijk verantwoordelijk zijn voor het ontwerp van de auto en de technologie aan de binnenkant, terwijl de de expertise van Nissan gebruikt wordt om alles daaromheen te regelen. Deze verdeling is volgens Nissan niet eerlijk. De auto zal namelijk voor het grootste deel door Nissan worden gebouwd, maar onder de naam van Apple op de markt worden gebracht. Nissan is daarmee niks meer dan een leverancier en het bedrijf is juist op zoek naar een meer gelijkwaardige samenwerking.
Renault
Nu Nissan het heeft laten afweten, zijn alle ogen gericht op Renault. Op dit moment heeft Renault al een samenwerking met Nissan en Mitsubishi, waarbij ze de inkoop volledig geïntegreerd hebben en op het gebied van ontwikkelingen en productie veel samenwerken. Nissan zal binnenkort bijvoorbeeld een elektrische sportauto op de markt brengen, waarvan het onderstel in samenwerking met Renault is ontworpen en de Nissan Micra wordt geproduceerd in fabrieken van Renault. Deskundigen denken dat het met name voor Renault interessant kan zijn om Apple aan deze mix toe te voegen.
De eerste reden daarvoor is dat Renault met deze alliantie al heeft bewezen dat zij in staat zijn om op niveau samen te werken met andere bedrijven. Renault heeft er bijvoorbeeld geen moeite mee om onderdelen voor een ander bedrijf te produceren of om kennis over de productie te delen met een externe partij. Daarbij heeft Renault op dit moment meer dan 1 miljoen eenheden aan overcapaciteit in Europa, waardoor ze meer dan genoeg ruimte hebben om de 100.000 auto’s van Apple in productie te nemen. Het laatste voordeel is de al bestaande alliantie met Nissan en Mitsubishi, omdat die fabrikanten samen fabrieken hebben in de belangrijkste regio’s van Europa, China, Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Azië. Het wordt op die manier dus makkelijker om de auto’s te fabriceren in het continent waar ze worden verkocht en dat scheelt aanzienlijk in de transportkosten.
Op dit moment lijkt het er dus op dat Renault de meest geschikte kandidaat is voor het bouwen van de ‘Apple-auto’, maar het kan zeker nog vijf tot zeven jaar duren voordat de auto van Apple echt op de weg rijdt.