Er wordt al jaren gezocht naar een alternatief voor de huidige, met lucht gevulde banden. Michelin is één van de bandenfabrikanten die aan nieuwe concepten werkt en samen met General Motors wordt er later dit jaar UPTIS (Unique Puncture-proof Tire System) getest.
UPTIS is een band bestaande uit een nieuwe rubbersamenstelling en glasvezel. De verticale lamellen zorgen voor de demping en vangen de schokken op van oneffenheden in het wegdek. Volgens Michelin kan UPTIS moeiteloos tegen stoepranden, putten en kuilen in het wegdek.
Luchtloze banden hebben een aantal voordelen, de belangrijkste is natuurlijk dat je nooit meer een lekke band hebt. Bestuurders hoeven zich daarnaast ook geen zorgen meer te maken over de juiste bandenspanning of onregelmatig slijtagegedrag wegens verschillende bandenspanningen. Een ander groot voordeel is de positieve impact die luchtloze banden op het milieu hebben.
Michelin schat dat elk jaar ongeveer 20% van de banden wordt gesloopt als gevolg van lekkages of onregelmatige slijtage, terwijl deze banden nog niet aan het einde van hun levenscyclus zitten. In totaal worden jaarlijks 200 miljoen banden weggegooid en dat is een hoop afval dat met UPTIS aanzienlijk zou kunnen worden verminderd.
Luchtloze banden zoals UPTIS elimineren ook de noodzaak voor een reserveband, wat volgens GM het gebruik van grondstoffen, energieverbruik en emissies zal verminderen. General Motors gaat later dit jaar deze bijzondere banden testen op een vloot Chevrolet Bolts. Deze ‘real-world tests’ moet UPTIS dusdanig verbeteren dat de luchtloze banden in 2024 geïntroduceerd zouden kunnen worden op GM-modellen.
Via: Carscoops