in

Private lease blijft aan populariteit winnen onder consumenten

Nog altijd is er sprake van groei in de populariteit van private lease onder Nederlandse huishoudens. Het afgelopen jaar naderde het wagenpark met private lease auto’s een totaal van een kwart miljoen voertuigen. De verwachting is dat dit aantal in 2024 overschreden zal worden. Het is niet voor niets dat private lease zo populair is. Het zorgt voor zekerheid en daarmee vaak voor een zorgeloze automobiliteit voor huishoudens. Op het moment dat er sprake is van een defect aan het voertuig, zorgt de leasemaatschappij of fabrikant voor een oplossing. Daar waar men voorheen al snel geconfronteerd werd met een kostenpost van honderden tot duizenden euro’s. Men weet waar men financieel aan toe is bij het private leasen van een auto. 

Sterke groei in de periode tussen 2015 en 2020 
De sterkste groei in het wagenpark met private lease auto’s in Nederland deed zich voor in de periode tussen 2015 en 2020. Waar het wagenpark in 2015 nog uit zo’n 36.000 auto’s bestond, groeide dat naar circa 214.000 auto’s in 2020. In de jaren daarna vlakte de groei iets af, maar kromp het wagenpark niet. 

Een vergelijkbaar beeld is zichtbaar bij het wagenpark met zakelijke lease auto’s. Ook dat aantal nam de afgelopen jaren sterk toe. Dat valt onder meer te verklaren door de elektrificatie van het wagenpark bij veel bedrijven.

SEPP subsidie voor private lease elektrische auto’s 
Particulieren die een elektrische auto willen leasen doen er verstandig aan daar dit jaar nog naar te kijken. In 2024 wordt de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) aangeboden. Met deze subsidieregeling komen huishoudens in aanmerking voor een financiële tegemoetkoming van 2.950 euro bij een nieuw elektrisch voertuig. Een gebruikte elektrische auto kan eveneens voordelig geleased worden, met een tegemoetkoming van 2.000 euro. 

Voordelen van private lease voor consumenten
Zoals in de inleiding van dit artikel genoemd wordt, biedt private lease veel zekerheid. Je weet als huishouden precies waar je financieel gezien aan toe bent aan het eind van de maand. Veel kosten, zoals de wegenbelasting, je autoverzekering en het onderhoud aan een voertuig, zitten bij de kosten van het leasecontract inbegrepen. Je betaalt zelf alleen nog voor de brandstof die je verbruikt. Rijd je meer dan in het contract is opgenomen? In dat geval reken je deze extra kilometers los af. Een ander voordeel van private lease is het gegeven dat je geen eigen vermogen nodig hebt om een nieuwe auto aan te schaffen. Je kunt je spaargeld aan andere kostenposten besteden! 

auteur avatar
Autostrada Redacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....
Nieuwe Singer Turbo gespot op de Nordschleife

Nieuwe Singer Turbo gespot op de Nordschleife

Ben Collins test Lister Storm GT

Ben Collins test de iconische Lister Storm GT