In Nederland is het legaal voor bussen om op bepaalde trajecten de vluchtstrook te gebruiken als er filevorming ontstaat. Dit noemen ze zogenaamde Bus-op-vluchtstrook trajecten en deze zijn door rijkswaterstaat vastgesteld.
In geval van bus-op-vluchtstrook krijgt een busmaatschappij een specifieke vergunning om op een traject gebruik te maken van de vluchtstrook. Daarbij mag de bus uitsluitend van de vluchtstrook gebruik maken als er daadwerkelijk sprake is van file. Als het verkeer rijdt, moet de bus gewoon weer invoegen. Belangrijke verkeersveiligheidsregels zijn dat de bus nooit sneller mag rijden dan 50 km/h (en bij smalle vluchtstroken zelfs langzamer), en dat het snelheidsverschil met het verkeer op de naastliggende rijstrook nooit meer dan 20 km/h mag bedragen. Aldus Wikipedia
Het kan natuurlijk zijn dat je niet op de hoogte bent van deze regelgeving, maar dat is geen reden om een bus van de weg te drukken. Zoals gisterochtend gebeurde op de A27 bij Hoogblokland. We denken overigens niet dat de vrachtwagenchauffeur dit expres deed, hij zal waarschijnlijk niet in de gaten gehad hebben dat er een snelbuzz aankwam.
1 reactie
Als beroeps chauffeur moet je toch beter weten
Wat bezielt die vrachtwagen chauffeur
Ik zeg rijbewijs maar innemen en ga maar op de fiets