in

Wat je wilt weten over schadevrije jaren

Ieder jaar dat je geen claim voor schade indient bij je verzekeraar, krijg je er een schadevrij jaar bij. Het aantal schadevrije jaren dat je hebt, is een belangrijke factor voor het bepalen van de premie van je autoverzekering. Als je veel schadevrije jaren hebt opgebouwd, dan betaal je een lage maandelijkse premie.

Wat zijn schadevrije jaren?

Laten we beginnen bij de basis. Want wat zijn schadevrije jaren nu precies? De naam verklapt het eigenlijk al grotendeels. Schadevrije jaren zijn jaren waarin je geen schade hebt geclaimd bij de verzekeraar van je auto.

De premie van je autoverzekering wordt voor een groot deel bepaald door het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgespaard. De gedachte hierachter is dat iemand die al jarenlang geen schade heeft gereden, een kleiner risico vormt voor de verzekeraar.

Hoe bouw je schadevrije jaren op?

Ieder jaar dat je geen schade claimt, krijg je er een schadevrij jaar bij. Dat werkt bij iedere verzekeraar hetzelfde. Claim je een keer wel schade, dan verlies je ongeveer 5 schade vrije jaren. Dit is hoe het werkt bij een verzekering voor auto. Bij een verzekering voor bijvoorbeeld een fiets of een brommer werkt het systeem anders.

Sluit je een nieuwe autoverzekering af, dan moet je opgeven hoeveel schadevrije jaren je had opgebouwd bij je vorige verzekeraar. Het aantal jaren vind je terug op je verzekeringspolis, of je kunt ze opvragen bij je vorige verzekeraar. Je nieuwe verzekeraar zal het aantal jaren controleren aan de hand van een database van verzekeraars.

Soms wordt gedacht dat je geen schadevrije jaren opbouwt als je een auto leaset. Dat is echter niet per definitie waar. Vaak is het gewoon mogelijk om het aantal schadevrije jaren dat is opgebouwd in de leaseperiode over te hevelen naar een nieuwe autoverzekering voor een eigen auto.

Korting op je premie

Schadevrije jaren opbouwen is gunstig, omdat je je premie ermee omlaag kunt krijgen. Hoeveel je premie precies omlaag gaat, dat verschilt per verzekeraar. Dat heeft te maken met de zogenaamde “bonus-malustabel” die de verzekeraar hanteert. In die tabel staat hoeveel korting een bepaald aantal schadevrije jaren oplevert.

Schade claimen

Je verliest niet altijd schadevrije jaren als je schade claimt. Dat geldt bijvoorbeeld bij dingen als hagel, ruitschade en diefstal. Als je je autoverzekering uitbreidt met een no-claim garantie, dan kun je een keer per jaar schade claimen zonder dat je premie hierna stijgt. Je schadevrije jaren nemen wel nog af. Dat merk je aan je premie als je overstapt naar een andere verzekeraar.

auteur avatar
Autostrada Redacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....
Nilu 27

De NILU 27 hypercar heeft een handgeschakelde 6.5-liter V12

Nieuwe Ferrari 12Cilindri gespot in Londen

Nieuwe Ferrari 12Cilindri gespot in Londen