in

Wat te doen bij autoschade?

Autoschade is nooit leuk. Of het nou gaat om iets kleins als een kras of iets groots als een volledig ingedrukte bumper. Helaas overkomt het iedere autobezitter wel eens. Voor een goede afhandeling van de schade is het van belang dat je de juiste stappen neemt. Maar hoe zien deze stappen er eigenlijk uit? En bij wie moet je daarvoor zijn? Hieronder lichten we de belangrijkste stappen toe als er sprake is van autoschade.

Belangrijke stappen bij enkelzijdige autoschade

Je hebt een paaltje over het hoofd gezien waardoor je bumper een flinke deuk heeft opgelopen. In dit geval spreken we van enkelzijdige autoschade. Jij hebt namelijk schade veroorzaakt door een botsing met een object. Maak foto’s van zowel de veroorzaakte schade aan de auto als van het paaltje en controleer of deze al dan niet verbogen is. Wanneer je een all-risk verzekering hebt, wordt deze schade vergoed door je verzekeraar. Hoe je de schade kunt indienen verschilt per verzekeraar. Zo kun je bij Univé 24 uur per dag online schade melden via Mijn Univé. Heb je geen volledig cascoverzekering? Dan is de schade aan de auto veelal voor eigen rekening. Schade aan het paaltje of een ander object kan eventueel verhaald worden via een aansprakelijkheidsverzekering.

Let op: wel of niet verder rijden

Heb je schade gemaakt aan de auto? Controleer dan eerst of verder rijden wel toegestaan is voordat je weer achter het stuur kruipt. Hoewel een kapot achterlicht misschien niet zo belangrijk lijkt, is het rijden ermee – ook overdag – verboden. Pechhulp bij autoschade kan je in zo’n geval uit de brand helpen en je eventueel voorzien van vervangend vervoer.

Tweezijdige autoschade: de belangrijkste tips

Heb je schade veroorzaakt bij iemand anders? Dan is er sprake van tweezijdige autoschade. Hier zijn dus altijd twee (of meer) partijen bij betrokken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een botsing tussen twee auto’s of bij een automobilist die een fietser aanrijdt. In beide scenario’s is het raadzaam direct actie te ondernemen. Is er sprake van letsel of ernstige materiële schade? Bel de politie en indien nodig een ambulance. Maak eventueel foto’s op de plaats van het ongeval en zet een gevarendriehoek neer. Bij geringe materiële schade hoeven de alarmdiensten niet ingeschakeld te worden, wanneer beide partijen het hierover eens zijn. Ga pas uit elkaar als het schadeformulier volledig is ingevuld en ondertekend.

  • Zijn er getuigen? Noteer dan hun persoonlijke informatie. Wanneer jij en de tegenpartij niet tot een overeenkomst kunnen komen, kan een getuigenis in je voordeel uitpakken.
  • Kun je niet verder rijden? Pak je groene kaart erbij. Hierop staat het nummer van de alarmcentrale van je autoverzekering. Zij regelen een sleepbedrijf voor je.
  • Is er sprake van schade, maar ontbreekt de dader? Dan kun je bij het Waarborgfonds aankloppen voor het vergoeden van de schade. Houd wel rekening met een eigen risico.

Reageer op deze video

Max Verstappen over Singapore

Interviews met Max Verstappen en Lewis Hamilton

Nurburgring Lamborghini crash boulevard

Lamborghini crasht op de Nürburgring Boulevard