Rijd je in een leaseauto, dan kan het zo zijn dat je gevraagd wordt om een kilometerregistratie bij te houden. Dat kan verschillende redenen hebben, maar meestal heeft de Belastingdienst er iets mee te maken.
Wat doet die registratie?
Een goede rittenregistratie houdt precies bij welke kilometers er met een auto worden afgelegd. Op welke dagen, vaak ook welke tijden, hoe groot de afstand was, hoe lang erover gereden werd en wat het doel was van de gereden afstand: was dit zakelijk of privé?
Het kan zijn dat je werkgever deze informatie graag wil hebben om te weten hoe er met de auto’s die ter beschikking zijn gesteld gereden wordt. Misschien zijn er afspraken gemaakt over de hoeveelheid privékilometers die er met de auto gereden mag worden. Misschien wordt bij zakelijke kilometers de brandstof wel vergoed, en bij privéritjes niet. Doorgaans laat een werkgever duidelijk weten wat de reden is van het bijhouden van de registratie, als deze je dit vraagt.
Wat heeft de Belastingdienst ermee te maken?
In de meeste gevallen is het echter niet de werkgever, maar de Belastingdienst die deze gegevens graag wil ontvangen, al is het niet zo dat iedereen die in een leaseauto rijdt een registratie bij moet houden.
ls een werkgever het je toestaat om ook in je vrije tijd gebruik te maken van een auto die hij tot je beschikking stelt, dan wordt dit wettelijk gezien als een beloning, als een deel van je salaris. Logisch ook wel, je haalt er tenslotte een mooi voordeel uit, en mag gratis rondrijden in een auto waar je normaal gesproken voor zou moeten betalen.
Als iets salaris is, dan moet je er belasting over betalen. Dat zie je iedere maand op je loonstrookje terug. Gaat het om een auto, dan noemen we deze belasting bijtelling. Deze betaal je zodra je een leaseauto ook privé gebruikt. Doe je dat, dan hoef je geen registratie over de gereden kilometers bij te houden.
Dat hoef je pas als je de auto juist niét zakelijk gebruikt. Dat klinkt een beetje krom, maar is eigenlijk heel logisch. Gebruik je de auto alleen zakelijk, dan hoef je geen bijtelling te betalen. Je zal in dat geval echter wel moeten bewijzen dat er van privégebruik echt geen sprake is. Dat doe je, je voelt hem al aankomen, via een registratie die aan alle wettelijke eisen voldoet. Dat mag handmatig, maar een systeem op basis van GPS het werk voor jou laten doen mag natuurlijk ook. Scheelt je ook nog eens een hoop tijd.