in

WTCC 2013 – Tom Coronel wint wederom in Japan

Op het prachtige circuit van Suzuka in Japan greep de Hongaar Norbert Michelisz pole position voor de eerste race. Voor de wedstrijd op Suzuka wordt dit weekend het korte oostelijke gedeelte gebruikt, een kort baantje waar het moeilijk inhalen is. In het tweede kwalificatiegedeelte pakte Michelisz de pole met daarachter de Chevrolets McDowell, Chilton, en Yvan Muller. Tom Coronel kwalificeerde zich met zijn ROAL BMW 320 als negende. Met de reversed grid voor de tweede wedstrijd betekent dit dat de Nederlander vanaf een tweede startplek mag vertrekken.

Tijdens de eerste race nam Norbert Michelisz gelijk afstand van zijn naaste rivalen, de Chevrolets van Alex McDowall en Yvan Muller. De drie heren finishte ook in deze volgorde en dat betekende dat Yvan Muller aan zijn derde plek genoeg had om zijn vierde WTCC titel veilig te stellen.
Tom Coronel vertrok van een 11e plaats en pakte bij de rollende start gelijk twee plaatsen. Pepe Oriola kreeg halverwege de race een drive-trough vanwege contact met Monteiro, hierdoor schoof de Nederlander een plekje op naar de achtste positie.

De tweede WTCC race op het circuit van Suzuka was hét moment om voor Tom Coronel te stralen. Een tweede startpositie, een stilstaande start en achterwielaandrijving, dat moet goed komen. Ware het echter niet dat Mehdi Bennani op de eerste startpositie stond in eenzelfde BMW 320 TC en dus dezelfde voordelen had als Tom Coronel. Mehdi Bennani dook met Tom Coronel in zijn kielzog de eerste bocht in terwijl kersverse kampioen Muller werd uitgeschakeld door Michelisz. Hierdoor hing er de eerste zeven ronde een gele vlag op een van de weinige punten waar ingehaald kon worden.

Coronel begon de druk op de Marokkaanse coureur langzaam op te voeren en zette zijn BMW direct naast de BMW van Bennani toen die een foutje maakte in de 17e ronde. Daarna reed de Nederlander weg van het veld om met 2 seconden voorsprong zijn derde WTCC overwinning te boeken. Highlights van het weekend vind je zoals gebruikelijk hieronder.