in

2015 Jaguar XE Promovideo

Met veel bombarie werd gisteravond in Londen de geheel nieuwe Jaguar XE geïntroduceerd. Met de XE gaat Jaguar het weer opnemen tegen concurrenten uit de middenklasse, denk aan de BMW 3-Serie, Audi A4 en de Mercedes C-klasse.

De nieuwe Jaguar wordt de eerste middenklasser met een aluminium monocoque. Daardoor is de XE de lichtste én stijfste sedan die het merk ooit heeft gemaakt, er wordt een leeggewicht opgegeven van 1.474 kilogram. Ook enigszins opmerkelijk, met een luchtweerstandscoëfficiënt van slechts 0,26 Cw is dit de meest aerodynamische Jaguar ooit.

De Jaguar XE krijgt aandrijving op de achterwielen en maakt gebruik van elektronische stuurbekrachtiging, eveneens een primeur voor Jaguar. Om ervoor te zorgen dat je bij glad wegdek niet meteen achterstevoren staat hebben de ingenieurs het All Surface Progress Control (ASPC) systeem geïnstalleerd, hierdoor heb je tot 30 km/h altijd optimale tractie. Een kunstje afgekeken van de collega’s bij Land Rover.

jag-xe-lead
Dan de motoren, Jaguar heeft bekend gemaakt dat de XE uitgerust kan worden met een verscheidenheid aan diesel- en benzinemotoren. De 2.0-liter viercilinder turbodiesel krijgt de beschikking over 163 pk en 380 Nm koppel en een gemiddeld verbruik van 3,1 l/100 km. De 2.0-liter viercilinder benzinemotor, eveneens met turbo, komt in verschillende vermogensuitvoeringen maar exacte details zijn nog niet bekend gemaakt. De voorlopige topper is de Jaguar XE S, met een 3,0-liter V6 supercharger onder de kap, die goed is voor 340 pk en 450 Nm koppel. Hierdoor sprint de XE S in 5,1 seconden naar 100 km/h en door naar een topsnelheid van 250 km/h.
Vermoedelijk komt er nog een XE R versie met de bekende 5,0-liter V8 Supercharger. Schakelen gaat via een achttraps automaat maar de sportieveling kan ook kiezen voor een handgeschakelde versnellingsbak met zes verzetten.

De Jaguar XE maakt zijn publieksdebuut op de Autosalon van Parijs in oktober. Begin 2015 verwachten we de auto bij de dealers voor een prijs vanaf 35.000 euro.

Video: 2015 Jaguar XE Promo

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Eén reactie

Laat een reactie achter

Reageer op deze video

Group C Spektakel tijdens Historic Grand Prix Zandvoort 2014

Group C Spektakel tijdens Historic Grand Prix Zandvoort 2014

2015 Mercedes AMG GT Promovideo

2015 Mercedes-AMG GT Promovideo