in

288 GTO Evoluzione, F40 en F40 LM samen op het circuit

Het komt niet vaak voor dat je een van de vijf 288 GTO Evoluzione’s, een vroege F40 en één van de zeventien F40 Competizione’s  samen ziet op het circuit en in een studio. De Ferrari F40 viert dit jaar haar 30e verjaardag en dat was een mooie aanleiding voor Gentleman Drivers Japan om het ontstaan van dit model eens onder de loep te nemen.

De 288 GTO was ontworpen om deel te nemen aan Group B, maar omdat de klasse na 1986 werd geannuleerd toverde Ferrari de twin turbo 288 GTO om in een gelimiteerde oplage van 272 straatauto’s. Maar daar stopt het verhaal niet, want engineers hadden groen licht gekregen om nog iets extremers te bouwen, een 288 GTO Evoluzione.

In 1987 bouwde Ferrari vijf 288 GTO Evoluzione modellen, veel van de techniek die in deze raceauto werd gebruikt zagen we terug in de F40. De F40 had dus overduidelijk racegenen in zijn bloed zitten en was voorbestemd om te gaan racen. Kijk maar eens naar de kevlar deuren, lexaan ramen en het gebrek aan radio, deurgrepen en bekleding binnenin. Dat zie je alleen bij raceauto’s.

Omdat Ferrari in eerste instantie toch niet echt geïnteresseerd was in het bouwen van een raceauto nam Michelotto Automobili het initiatief op zich. De eerste twee raceauto’s verlieten de fabriek als F40 LM’s, waarna Ferrari besliste de F40 Competizione naam te gebruiken voor de resterende 17 omdat men vond dat de toevoeging LM (staande voor Le Mans) te beperkt was. Deze raceversies waren nog krachtiger en lichter dan het straatmodel.

Video: 288 GTO Evoluzione, F40 en F40 LM

Studio Shots

288 GTO Evoluzione, F40 en F40 LM samen op het circuit

Wat vond je van deze video?

Reageer op deze video

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *