in

Deze 30 jaar oude Toyota AE86 heeft 880 pk

De Toyota AE86 was de laatste achterwielaangedreven Toyota Corolla in de vorm van een tweedeurs coupé en een driedeurs hatchback. In Japan wordt de AE86 ‘hachi-roku’ genoemd vanwege het typenummer van de auto, hachi betekent 8 en roku betekent 6.

De AE86 kreeg grote bekendheid dankzij de populaire manga/anime-serie Initial D, maar was bij Japanse straatracers al langer geliefd omdat de auto achterwielaangedreven is, voorzien is van een sperdifferentieel, slechts 930 kg weegt en een 130 pk sterke motor had die relatief eenvoudig te tunen was. Op de krappe en bochtige Togu’s kwam de AE86 tot zijn recht en bleek het een geweldige driftmachine te zijn. Geen wonder dus dat Drift King Keiichi Tsuchiya ook een exemplaar heeft.

Onderstaand exemplaar is echter niet gebouwd voor het betere bochtenwerk, met 880 pk op de achterwielen gaat het enkel om retehard rechtdoor rijden (zie fly-by bij 2:30). Onder de motorkap ligt een zwaar getunede F22 Honda viercilindermotor met een hele waslijst aan upgrades. Check de video om te zien wat er allemaal gedaan is aan deze Toyota AE86.

Video: Toyota AE86 heeft 880 pk

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

WRC 2016 - Rally Italia Sardegna Highlights

WRC 2016 – Rally Italia Sardegna Highlights

Volvo S80 V8 geluid

Goeie god wat klinkt deze Volvo S80 V8 gaaf!