Er was een tijd dat alleen grote fabrikanten supercars produceerden, maar die tijd ligt ver achter ons. Tegenwoordig verschijnt er iedere maand wel een persbericht van een onbekende fabrikant die een baanbrekende supercar of hypercar gaat produceren.
In veel gevallen wordt er een digitale render gemaakt met bijbehorend persbericht. Dit moet potentiële klanten overtuigen om een aanbetaling te doen voor een supercar die alleen digitaal bestaat. Dit zorgt voor de benodigde cashflow, waarna de fabrikant kan beginnen met de ontwikkeling en productie.
Een risicovolle investering als klant, want in veel gevallen sterven dit soort projecten een stille dood. Zoals het Griekse Project Chaos, die een 3.000 pk sterke hypercar zou gaan produceren. Twee jaar na de eerste promovideo hebben we er nooit meer iets van vernomen en zo zijn er talloze gefaalde projecten. Er zijn natuurlijk ook projecten die wel van de grond komen. Zo zien we in deze video 5 supercars waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord, maar die echt bestaan.
Het eerste model in deze video is de Eadon Green Zeclat, een supercar met een vooroorlogs design met onderhuids de techniek van een Corvette en een 6,2-liter V8. De tweede auto die we zien is de Czinger C21, een elektrische hypercar die we al wel vaker gezien hebben. Dan volgt de Prato Orage, een auto van Franse makelij met wederom techniek van een Corvette en een 8.1 liter V8-motor onder de kap. De vierde auto in deze lijst is de Delage D12, eveneens afkomstig uit Frankrijk en voorzien van een 7,6-liter V12-motor.
De laatste supercar in deze lijst heeft een bekende naam achter zich, namelijk Jenson Button. Hij blies de Britse coachbuilder Radford nieuw in en ontwikkelde de Radford 62-2. Deze auto is onderhuids een Lotus Evora en beschikt over dezelfde 3,5-liter supercharges V6. De carrosserie en het interieur is echter naar Radford’s stijl aangepast.
Hoeveel modellen kenden jullie uit deze lijst van 5? Om eerlijk te zijn waren wij alleen niet op de hoogte van de Prato Orage.