in

ANWB Winterbandentest 2013

Met dit weer denk je er wellicht nog niet aan, maar over twee maanden is het alweer tijd om de zomerbanden te verwisselen voor winterbanden. Mocht je al winterbanden hebben liggen in de garage dan is er niets aan de hand, moet je ze nog aanschaffen dan is het wellicht slim om alvast eens te gaan kijken welke winterbanden er op de markt zijn.

Waarom kiezen voor andere banden in de winter? Winterbanden bieden betere grip in winterse omstandigheden door een zachtere rubbersamenstelling en een aangepast profiel, daarnaast zijn winterbanden verplicht in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Luxemburg. In Nederland zijn winterbanden nog niet verplicht maar het wordt wel sterk aanbevolen, en terecht!

In de ANWB Winterbandentest 2013 werd beoordeeld hoe goed een fabrikant erin geslaagd is een veilige en duurzame compromis te vinden. Uit de resultaten van de ANWB Winterbandentest 2013, welke vandaag gepubliceerd werd, blijkt dat winterbanden steeds beter worden. Vooral op nat wegdek en bij sneeuw presteren winterbanden veel beter dan zomerbanden.

De ANWB heeft twee populaire maten getest, 185/60 R15T en 225/45 R17H. Het eerste formaat komt voornamelijk voor bij kleinere auto’s als de Volkswagen Polo, de andere maat vind je bijvoorbeeld onder een Scoda Octavia.
In beide categorieën kwam de Continental WinterCtc TS 850 als beste uit de test, de Michelin Alpin A4 winterband werd in beide categorieën als derde geklasseerd. Beide banden scoren zeer goed op verschillende omstandigheden als ijs, sneeuw en nattigheid. Daarnaast scoort de Michelin Alpin A4 winterband uitmuntend op slijtvastheid, als beste uit de gehele test.

De Marangoni 4 Winter E+ en de Sailun Ice Blazer WSL-2 kwamen als slechtste uit de test, deze wil je dus absoluut niet onder je auto monteren. Moeten winterbanden verplicht worden in Nederland of is het de verantwoordelijkheid van de bestuurder? Laat jouw mening horen in de comments hieronder.

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

De snelste Porsche 911 op 1 mijl

De snelste Porsche 911 op 1 mijl

De Rent4Ring Experience

De Rent4Ring Experience