in

Arturo Merzario en de Alfa 33 Stradale

Arturo Merzario redde Niki Lauda in 1976 uit zijn Ferrari van de vuurdood, drie jaar eerder reed de kleine Italiaan zelf nog voor de Scuderia. Het werd de grootste teleurstelling uit zijn leven.

De Ferrari 312B3 is de eerste Ferrari met monocoque maar het blijkt een echte zeepkist. Ondanks dat Arturo Italiaan is moet hij kopman Jackie Ickx overal voor laten gaan, zelfs als hij sneller is. Voor Scuderia Ferrari behaalt hij in 1973 slechts 6 punten, terwijl Ickx 12 punten binnensleept. Een breuk is onafwendbaar mede omdat het niet botert tussen Ferrari en Merzario. Arturo blijft in de jaren daarna nog wel racen in de Formule 1 maar vaak bij kansloze teams, in de sportscars boekt hij echter het ene na het andere succes.

Met de Alfa Romeo 33 wint Arturo Merzario de 1000 km van Monza, de 1000 km van Nurburgring, de Targa Florio en vele, vele andere races. In 1967 besloot Autodelta om op basis van de 33 competitiewagen een gewone straatversie te bouwen: de 33 Stradale.

In onderstaande video vertelt ‘de tandenstoker’ over zijn band met een van de mooiste Alfa’s ooit gemaakt.

Video: Arturo Merzario en de Alfa 33 Stradale

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Vorsteiner M6 met Akrapovic Uitlaat

Vorsteiner M6 met Akrapovic Uitlaat

Ferrari Test 458 Challenge Evo op Monza

Ferrari Test 458 Challenge Evo op Monza