in

BBC heeft docu gemaakt over de opmerkelijk comeback van Billy Monger

Billy Monger raakte in april 2017 betrokken bij een verschrikkelijke Formule 4-crash op het circuit van Donnington Park. De 17-jarige coureur knalde op volle snelheid tegen een stilstaande concurrent. De verwondingen aan zijn onderbenen bleken zo erg dat deze geamputeerd moesten worden, waardoor zijn racecarrière voorbij leek te zijn.

Monger kreeg vanuit de hele wereld steun bij zijn revalidatie en diverse Formule 1-coureurs doneerden geld om zijn herstel te bespoedigen. Na een revalidatie van bijna een jaar keerde Billy terug op het circuit, in februari 2018 reed Monger voor het eerst sinds zijn crash in een single seater tijdens een Formula 3-test voor Carlin Motorsport.

Die test verliep zo goed dat het team en Monger besloten deel te nemen aan de 2018 BRDC Formula 3 series. Echter, om deel te kunnen nemen moest hij een beroep doen op het internationale bestuursorgaan van de sport, de FIA, om gehandicapte coureurs toe te laten tot single seaters. Tot op dat moment was dat namelijk niet toegestaan.

De FIA besloot uiteindelijk het verbod op te heffen, mits gehandicapte coureurs konden voldoen aan bepaalde veiligheidseisen. Speciaal voor Billy bouwde Carlin Motorsport een Formule 3-auto met een gashendel aan het stuur en een op maat gemaakt rempedaal. Het afgelopen seizoen verliep boven verwachting, met een zesde plaats in het kampioenschap, vier podiumplaatsen en twee pole positions.

BBC volgde Monger de afgelopen twee jaar en maakte een uur durende documentaire over zijn opmerkelijke comeback. Die documentaire is te zien op de BBC iPlayer en hieronder kun je de trailer bekijken.

Video: Driven: The Billy Monger Story Trailer

author avatar
John Redacteur
Heeft een voorliefde voor klassieke sportauto's en GT's. Volgt Formule 1 op de voet en stemt regelmatig af op andere autosport-kanalen.

Reageer op deze video

HKS TRB-04 Suzuki Swift Tsukuba

HKS gaat voor het ‘FF’ lap record op Tsukuba

1976 Porsche 911 Targa Politie

Deze man bezit een bijzondere 1976 Porsche 911 Targa