in

Bij PRO-AM racing staan er echte amateurs aan de start

Veel GT-kampioenschappen hebben tegenwoordig meerdere klassen, niet gebaseerd op het soort auto’s maar op basis van de rijders line-up. Zo heb je in de Blancpain Endurance Series de Pro Cup, de Pro-AM Cup en de Gentlemen’s Trophy. De line-up van een team bestaat dus geheel uit professionals, professionals samen met een amateur of uit coureurs die de vijftig gepasseerd zijn.

Deze regel zorgt ervoor dat de startvelden vol zijn, doordat amateurs samen met professionals kunnen racen in een kampioenschap. Daarnaast nemen de amateurs, lees rijke mensen, het geld mee dat nodig is om een team te runnen waarna deze teams weer professionele coureurs kunnen inhuren om samen met de amateur te rijden. Op zich een prima constructie, mits de amateurs een beetje fatsoenlijk kunnen racen.

Natuurlijk zijn de profs een stukje sneller, maar je hebt amateur coureurs die echt goed zijn en dankzij de hulp van hun professionele collega steeds sneller/professioneler worden. De Russische zakenman Vadim Kogay rekenen we hier niet toe.

Tijdens de Blancpain Endurance Series op Monza reed zijn teamgenoot de groene Ferrari 458 GT3 van een zevende naar een tweede positie. Marco Seefried gaf het stuur daarna over aan Vadim Kogay en die heeft werkelijk elke grindbak van Monza gehad. Dat krijg je als een 45-jarige man voor het eerst gaat racen en gelijk besluit om aan een van de moeilijkste competities deel te nemen.

De video is werkelijk te hilarisch voor woorden en je vraagt je af waarom Vadim niet besloten heeft om te starten in een lagere klasse. En hoe hij aan zijn racelicentie komt en wie hem toegelaten heeft tot de race. Het commentaar van de verslaggevers zegt genoeg: “What is he doing!?”

Video: Amateur aan de start van Blancpain Series

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Op de Rollenbank - Opel Ampera

Op de Rollenbank – Opel Ampera

Big Muscle - 1959 Chevrolet Apache

Big Muscle – 1959 Chevrolet Apache