in

De acht belangrijkste voordelen van een elektrische auto

Er zijn veel meer voordelen aan elektrische auto’s dan alleen het milieuaspect. Dit is uiteraard de reden waarom zoveel mensen een elektrische auto kopen. Maar het is een feit dat elektrische auto’s stiller zijn, sneller optrekken, goedkoper zijn in het gebruik, minder onderhoud vergen en onder meer in aanmerking komen voor beloningen. Met andere woorden, rijden in een elektrische auto is leuk, plezierig, betaalbaar en modern. Hier zetten we acht sterke voordelen van elektrische auto’s op een rij.

Voordeel 1: elektrische auto’s zijn sneller

De motor van een elektrische auto behoudt hetzelfde koppel van stilstand tot hoog toerental. Dit betekent dat een elektrische auto sneller accelereert dan een auto die op fossiele brandstoffen rijdt, omdat alle paardenkracht vanaf het begin wordt gebruikt.

Voordeel 2: elektrische auto’s zijn goedkoper in het gebruik

Als we alleen rekening houden met de kosten van de brandstof en hoeveel het kost om een mijl te rijden, winnen elektrische auto’s ruimschoots. Tenminste als je je elektrische auto thuis oplaadt. Als je oplaadt aan een peperduur oplaadstation dat ook parkeergeld aanrekent, dan wordt de kloof kleiner, ook al wint de elektrische auto nog steeds. Zeker als je van plan bent een ex lease auto kopen.

Voordeel 3: elektrische auto’s hebben efficiëntere motoren

Een ander voordeel van elektrische auto’s is dat elektromotoren veel efficiënter zijn dan verbrandingsmotoren. De kenners gooien met zinnen als “een elektrische motor is veel efficiënter dan een verbrandingsmotor”. Eenvoudig gezegd betekent dit dat de energie die je erin stopt daadwerkelijk wordt gebruikt om de auto voort te stuwen (in tegenstelling tot een auto met verbrandingsmotor, waar veel van de energie gewoon warmte wordt).

Voordeel 4: elektrische auto’s zijn stiller

Elektromotoren zijn ook veel stiller dan verbrandingsmotoren. Dat betekent geen motorgeluid en geen storende geluiden in de cabine. Bovendien draag je bij tot een aangenamere omgeving voor iedereen buiten de auto.

Voordeel 5: elektrische auto’s produceren geen uitlaatgassen

Als je gaat rijden, is een elektrische auto vanuit milieuoogpunt veruit de beste keuze, omdat je rijdt zonder uitstoot van kooldioxide en stikstofoxide.

Zelfs als rekening wordt gehouden met de emissies van de elektriciteitsproductie, winnen elektrische auto’s het van benzine- en dieselauto’s. Hetzelfde geldt wanneer rekening wordt gehouden met de volledige levenscyclus van de auto, van productie tot schroot.

Voordeel 6: Het bereik dat de meeste mensen aankunnen

De reikwijdte van een elektrische auto wordt beïnvloed door de capaciteit van de batterij, het verbruik van de auto en externe factoren zoals de temperatuur, de toestand van de weg en de rijstijl van de bestuurder. Veel elektrische auto’s hebben tegenwoordig een bereik van 300 tot 500 kilometer, wat meer dan genoeg is voor de meeste dagelijkse ritten. Hierdoor kan je overal in Nederland rijden zonder te hoeven opladen. Je kunt zelfs van Amsterdam naar Parijs rijden zonder één keer op te laden.

Voordeel 7: elektrische auto’s vergen minder onderhoud

De elektrische auto heeft ongeveer 30% minder bewegende delen, waardoor de auto niet zoveel onderhoud nodig heeft als een gelijkwaardige auto met een verbrandingsmotor. Dit betekent op zijn beurt een minder uitgebreid onderhoudsprogramma wanneer de auto eenmaal in de werkplaats is en dus in de regel lagere onderhoudskosten. Bovendien is een elektrische auto niet zo afhankelijk van olieverversing als een auto met een verbrandingsmotor.

Voordeel 8: Thuis opladen

Om dit voordeel te kunnen genieten, moet je natuurlijk wel zodanig wonen dat je thuis kunt opladen. Indien mogelijk, is thuis opladen ongelooflijk handig. De meeste klanten van elektrische auto’s omschrijven het als elke avond parkeren bij het “benzinestation”. In plaats van af en toe te moeten gaan tanken, wordt de auto thuis op de oprit volgetankt zonder dat je ook maar iets hoeft te doen. Gewoon de stekker in het stopcontact en weg. Dat kan!

Als je niet in de buurt woont om thuis op te laden, is het nog steeds verrassend handig om dat te doen bij openbare oplaadpunten, zoals op je werk, buiten de sportschool of in de supermarkt. Je hebt ook oplaadstations met snelladers die meestal in minder dan 40 minuten tot 80% opladen.

 

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Vettel en Stroll raakten elkaar bijna in laatste bocht van laatste ronde

Vettel en Stroll raakten elkaar bijna in laatste bocht van laatste ronde

K-Mag passeerde 7 auto's in eerste ronde French GP

K-Mag passeerde 7 auto’s in eerste ronde French GP