in

De Gyro-X is een auto met maar twee wielen

De Gyro-X was het meest bijzondere voertuig van de Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2019. Het is een tweewielig prototype dat perfect in balans blijft dankzij een 55 cm grote gyroscoop die zich in de voorkant van het voertuig bevindt.

Het project ontstond in 1967 toen ontwerper Alex Tremulis en gyroscoop-specialist Tom Summers besloten samen te werken. De gedachte achter de Gyro-X was dat een tweewielig voertuig efficiënter zou zijn dan auto’s met vier wielen. Een kleinere en lichtere auto betekende namelijk dat hij een zuinigere motor kon gebruiken, daarom werd er een 1275cc viercilinder achterin geplaatst.

Met een budget van $750.000 ging het duo aan de slag, maar nog voordat het prototype geperfectioneerd was ging Gyrocar Company al failliet. Slechts 3 jaar na de oprichting was het doek gevallen en daarna wisselde het prototype verschillende malen van eigenaar. In december 2011 werd de Gyro-X verkocht aan het Lane Motor Museum in Nashville, waar het prototype volledig gerestaureerd werd.

Zoals je in onderstaande video kunt zien werkt en rijdt de Gyro-X. Wat een bijzondere creatie!

Video: Gyro-X bij Villa d’Este 2019

author avatar
John Redacteur
Heeft een voorliefde voor klassieke sportauto's en GT's. Volgt Formule 1 op de voet en stemt regelmatig af op andere autosport-kanalen.

Reageer op deze video

BMW M8

Alles over de nieuwe BMW M8

lexus-ls460-crash

Lexus-bestuurder filmt 260 km/h run en crash