in

De Howmet TX is een turbine-aangedreven raceauto

Wat klinkt als een straaljager en is sneller dan een Ferrari? Ontmoet de ongelooflijke Howmet TX, een experimentele raceauto uit de jaren ’60!

Gebouwd door een team van ingenieurs in 1968 met weinig tijd en slechts $10.000, de eerste Howmet was bijzonder experimenteel maar is wel de enige turbine-aangedreven auto die daadwerkelijk een race wist te winnen. Van zijn complexe startprocedure tot aan het geluid van meer dan 375 pk en 881 Nm koppel bij 65.000 toeren per minuut, de Howmet TX is zeker een van de meest bijzondere raceauto’s ooit gemaakt.

Een helikopterturbine in een raceauto zorgt voor veel vermogen tegen een laag gewicht, maar het brandstofverbruik en de unieke powerband zorgden voor flinke uitdagingen. Welke uitdagingen de ingenieurs en coureurs nog meer moesten overwinnen zie je in deze bijzondere video van Petrolicious.

Video: Petrolicious – Howmet TX

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Stefan Bellof

Stefan Bellof Tribute – 30 Years

Bentley vast op het strand

Rus parkeert Bentley Flying Spur op het strand en zit vast