in

De opmars van de dashcam

Een dashcam, een camera op het dashboard van een voertuig of aan de helm van een motorrijder. Ze zijn er in allerlei soorten en maten en kunnen zowel voor- als achterop een voertuig gebruikt worden. Dashcams worden in Nederland steeds meer gebruikt, ze zijn handig voor de verzekering mocht jij of iemand anders betrokken zijn bij een ongeluk. Maar welke dashcams zijn er allemaal en waarom gebruiken steeds meer mensen een dashcam?

Waar komt de dashcam vandaan? 

De Nederlandse wegen zijn drukker dan ooit nu Nederland weer terugkeert naar het ‘oude normaal’. Doordat het drukker is gebeuren er ook meer ongelukken op de Nederlandse wegen. Daarom schaffen mensen steeds vaker een dashcam aan om alles vast goed te kunnen leggen, dit is immers bewijs voor de verzekering en kan dus in jouw voordeel werken.

De dashcams worden voornamelijk veel gebruikt in Rusland, verzekeringsmaatschappijen verplichten daar het gebruik van een dashcam. In 2013 sloeg er nabij Tsjeljabinsk, Rusland, een meteoriet in en filmpjes van de meteoriet gingen wereldwijd viral. Veel van deze beelden waren opgenomen door een dashcam en zo maakte de wereld kennis met het gebruik van camera’s in de auto.

Welke dashcams worden in Nederland gebruikt? 

In Nederland zijn een aantal types die vaak gebruikt worden, zo heb je de Blackvue DR versies, de Xiaomi 70mai en de AZDome dashcams. De meeste camera’s worden achter de binnenspiegel gemonteerd, maar er zijn ook camera’s die op het dashboard geplakt kunnen worden. Van een paar tientjes tot aan honderden euro’s, dashcams zijn er in alle soorten en maten. Populair zijn ze zeker en dat merken autofabrikanten ook.

Luxe auto’s worden daarom steeds vaker vanuit de fabrikant voorzien van camera’s, voor de verzekering is dit natuurlijk erg handig maar ook voor de auto zelf. Volledig autonoom rijden, zelf afremmen of de auto binnen de belijning van de weg houden, auto’s van tegenwoordig kunnen het steeds vaker dankzij sensoren en ingebouwde camera’s.

Dashcam-compilaties

Dankzij de opkomst van de dashcam verschijnen er ook steeds meer compilaties van bijzondere gebeurtenissen op de weg. Benieuwd naar beelden van dashcams, in onze serie ‘Dashcam-compilatie van de Nederlandse wegen’ komen een hele hoop crashes, ruzies en andere verkeerssituaties voorbij.

De opmars van de dashcam

Wat vond je van deze video?

Reageer op deze video

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.