in

De smart #3 Brabus sprint in 3,7 sec naar 100 km/h

Smart heeft zich de afgelopen jaren omgetoverd tot fabrikant die enkel volledig elektrische cross-overs maakt. Waar het vroeger kleine stadsauto’s als de ForTwo en ForFour produceerde die amper 3,5 meter lang waren, zijn de huidige modellen minstens 4,27 meter lang. Smart is dus gegroeid, maar niet alleen in formaat, ook in kwaliteit en duurzaamheid.

Na de introductie van de smart #1 in 2022 verscheen in september van dit jaar de smart #3. Dit model wordt aangeduid als een Crossover Coupe, door zijn aflopende daklijn. De smart #3 is 13 centimeter langer dan de #1, maar door de coupé daklijn is hij zo’n 8 centimeter lager. Hij oogt daardoor een stuk gestroomlijnder en van de twee modellen heeft de #3 onze voorkeur.

Zoals gezegd is smart een volledig elektrisch merk geworden, een stap die veel fabrikanten tegenwoordig maken. De modellen van smart zijn verkrijgbaar in vier uitvoeringen, te weten Pro+, Premium, 25th Anniversary en onze persoonlijk favoriet; Brabus. We kennen Brabus natuurlijk als tuner van benzineslurpende Mercedes-modellen, maar ze werken ook samen met het elektrische smart.

In de smart #3 Brabus ligt een 66 kWh accupakket en zijn twee elektromotoren geïnstalleerd, één op de vooras en één op de achteras. Daardoor staat er maar liefst 428 pk ter beschikking onder de rechtervoet en kan de #3 Brabus in slechts 3,7 seconden naar 100 km/h sprinten. Dat zijn cijfers waar een benzineslurpende Brabus het benauwd van krijgt bij het stoplicht!

Normaal gesproken zijn elektrische auto’s al snel zwaarder dan 2 ton, helemaal in vierwielaangedreven uitvoering, maar de smart #3 weegt 1.980 kg en dat is verassend weinig met deze aandrijflijn. Minder gewicht zorgt ook weer voor een beter bereik en volgens opgave hebben alle uitvoeringen een actieradius van minimaal 400 km tot 455 km. Dat is zeker binnen Nederland ruim voldoende. maar dan moet je niet de hele tijd die bizar snelle acceleratie testen.

De smart #3 is verkrijgbaar vanaf 38.395 euro voor de Pro-variant, de Brabus-uitvoering is verkrijgbaar vanaf 50.895 euro.

Video: smart #3

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....
Audi S8 Plus haalt topsnelheid van 310 kmh

Audi S8 Plus haalt topsnelheid van 310 km/h

Gestolen Truck ramt politieauto tijdens vluchtpoging

Gestolen Truck ramt politieauto tijdens vluchtpoging