in

De Tomaso Pantera Groep 5

De Tomaso bouwde begin jaren ’70 enkel Pantera Groep 4 en GT4-raceauto’s, maar geen van de Groep 5 Pantera’s is ooit door de fabriek zelf ontworpen. Er zijn echter twee chassis (001 en 1603) speciaal gebouwd om competitief te zijn in deze topklasse, die vervolgens werden verkocht aan priveteams om er een Groep 5-raceauto van te maken.

Chassis 001 zien we in deze video en werd geleverd aan racewagenbouwers William Sala en Giovanni Marverti, die in 1976 al een Groep 5 Pantera ontwikkelden op basis van een Groep 4-auto. Dankzij het speciaal ontwikkelde chassis kon het ontwerpteam optimaal profiteren van de Groep 5-reglementen. Het chassis was lichter en stijver en het zwaartepunt kon met 15 cm verlaagd worden. Er werd een 5,7-liter V8-motor in gemonteerd en een carrosserie ontworpen met verschillende neus- en achtervleugelconfiguraties.

Nadat FIA de Groep 5-klasse in 1982 ophief, werd chassis 001 omgebouwd tot een Groep C-auto. De Pantera reed enkele races in deze klasse, maar kon niet concurreren met de speciaal gebouwde Groep C fabrieksauto’s. Uiteindelijk bleef chassis 001 in Groep C-configuratie totdat de huidige eigenaar hem vond en door Braun Motorsport liet terugbouwen naar de orginenele Pantera Groep 5 spec.

De De Tomaso Pantera Groep 5 was niet erg succesvol in zijn racecarrière, in zes races kwam hij slechts eenmaal aan de finish. Desondanks is het wel een beestachtige machine om te aanschouwen en hieronder kunnen we hem in actie zien op het Franse Circuit van Paul Ricard.

Video: De Tomaso Pantera Group 5

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Citroen Ami op zijn kantje

Citroen Ami op zijn kant in Loews haarspeldbocht

BMW E30 Mpower

BMW E30 gaat tot de limiet op Gurnigel Hillclimb