in

Deze Supra is de snelste handgeschakelde auto op de kwart mijl

In deze tijd van automatische transmissies met dubbele koppeling en 8 versnellingen, is hard rechtuit rijden voor bestuurders een koud kunstje. Het is simpelweg een kwestie van het gaspedaal naar beneden trappen en de computers doen de rest. Dat doet niets af aan de auto’s, de techniek is indrukwekkend, maar het is toch leuker om het allemaal zelf te doen.

Op een dragstrip met een handgeschakelde auto is de vaardigheid van de bestuurder van cruciaal belang. Eén keer verkeerd opschakelen en de run is naar de knoppen, of erger het motorblok knalt uit elkaar. Maar als alles op zijn plek valt is de voldoening veel groter dan wanneer de computers al het werk doen.

Het team van Grannas Racing schreef deze week geschiedenis met hun 2000 pk sterke Toyota Supra, die in slechts 6,90 seconden de kwart mijl reed. Deze tijd vertegenwoordigt de snelste kwart mijl ooit met een handgeschakelde H-bak! Slechts 0,4 seconden langzamer dan de snelste tijd van een volautomatische GT-R.

De 2JZ-motor is gekoppeld aan een Tremec T56-versnellingsbak, een bak met een zeer korte slag en zes versnellingen. De Toyota heeft echter maar 4 versnellingen nodig om de kwart mijl te voltooien en 311 km/h te bereiken.

Video: snelste handgeschakelde auto op de kwart mijl

author avatar
Autostrada Redacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Fredric Aasbø - Becoming A Drift World Champion

Fredric Aasbø – A Drift World Champion

Memphis Depay door de politie gestopt in zijn Mercedes-Maybach S650

Memphis Depay door de politie gestopt in zijn Mercedes-Maybach S650