in

Deze Toyota Celica was 13 jaar lang recordhouder op Pikes Peak

In 1994 vestigde deze Toyota Celica een record op de Pikes Peak hillclimb, 10:04.06 minuten. Destijds was de weg nog geheel van zand en de recordtijd van Rod Millen bleef maar liefst 13 jaar lang staan. De enige reden dat zijn record verbroken werd, kwam doordat het onderste gedeelte van de hillclimb geasfalteerd werd. Zoals we allemaal weten is de hillclimb inmiddels compleet van asfalt en heeft Volkswagen het record in handen.

Natuurlijk is er meer dan niets over van de originele Toyota Celica GT 4WD die als basis werd gebruikt. Zoals je in de video kunt zien is de auto in feite een carbon fiber silhouet met een buizenchassis, aangedreven door een TRD 2,1-liter viercilindermotor met turbocharger die in staat is om 850 pk te leveren. Bijna voldoende voor een pk-gewichtsverhouding van 1:1 aangezien de raceauto maar 885 kg weegt.

Rod Millen is inmiddels 67 jaar oud, maar geeft nog steeds vol gas zoals je kon tijdens zijn run op Goodwood Festival of Speed!

Video: Toyota Celica GT 4WD Pikes Peak

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

VW Golf GTI vs Polo GTI vs Up GTI vs Golf Clubsport S

VW Golf GTI vs Polo GTI vs Up GTI vs Golf Clubsport S

Lance Stroll ondergaat Dutch inquisition

Lance Stroll in True or False