in

Deze video laat precies zien hoe een motor werkt

Een viertakt motor heeft vier slagen: de inlaatslag, de compressieslag, de verbranding en de uitlaatslag. We kunnen hier een hele lap tekst schrijven over hoe een motor werkt, maar het is veel makkelijker om te begrijpen wat er gebeurt als je daadwerkelijk in de cilinder van een motor kan kijken. Dat is bij deze viertakt motor mogelijk omdat hij een transparante deksel heeft waardoor je ziet wat er in de cilinder afspeelt.

Het YouTube-kanaal Smarter Every Day werkte voor deze video samen met de jongens van 805 Road King en samen hebben ze een fascinerende video gemaakt over de werking van een verbrandingsmotor. We zien hoe bij de inlaatslag het lucht-brandstofmengsel in de cilinder wordt gespoten, vervolgens zien we hoe de zuiger het mengsel in de cilinder samenperst waarna de verbranding plaatsvindt door middel van een vonk van de bougie. Hierdoor wordt de zuiger terug de cilinder in geduwd waarna in de uitlaatslag het verbrande gas de uitlaatklep in gepompt wordt en uit de cilinder.

De video is voorzien van aardig wat uitleg, illustraties en slow motion beelden zodat je in krap 9 minuten exact weet hoe een motor werkt.

Video: Zo werkt een viertakt motor

author avatar
John Redacteur
Heeft een voorliefde voor klassieke sportauto's en GT's. Volgt Formule 1 op de voet en stemt regelmatig af op andere autosport-kanalen.

Reageer op deze video

Ferrari Triologie

Ferrari Trilogy: 360 CS vs 430 Scuderia vs 458 Speciale

Luke Fink's BMW E46 V10 Driftauto is een screamer

Luke Fink’s BMW E46 V10 Driftauto is een screamer