in

Dieselgate: Wat is er gebeurd en wat zijn de gevolgen

Het is al dagen een van de hoofditems in het acht uur journaal, de kranten staan er vol mee en autosites raken er niet over uitgepraat. Dieselgate is het grootste schandaal in de geschiedenis van de autobranche en Volkswagen gaat hard door het stof.

Wat is precies gebeurd

  • Volkswagen heeft middels slimme software een manier gevonden om de strenge emissie-eisen in de VS te ontlopen.
  • Het Defeat Device zorgde ervoor dat de motor tijdens de test schoner en zuiniger liep dan in de praktijk het geval was.
  • De software schijnt al sinds 2005 geïntroduceerd te zijn
  •  De Amerikaanse overheid heeft Volkswagen verplicht om circa 482.000 auto’s van 2009-2015 terug te roepen, maar dat kunnen er dus veel meer worden.
  • In totaal zijn er wereldwijd 11 miljoen VAG-auto’s met deze software uitgerust.

Het is een publiek geheim dat autofabrikanten extreme maatregelen nemen om hun auto’s tijdens milieutesten zo zuinig mogelijk te laten zijn, maar ditmaal is Volkswagen echt te ver gegaan. Volgens de uitkomst van het EPA-onderzoek stoten de dieselmotoren in de de modellen Jetta, Golf, Beetle en Passat tot veertig keer de toegestane norm van de schadelijke stikstofoxiden uit bij normaal verbruik. Ook bij Audi zijn er diverse modellen die zijn uitgerust met de viercilinder 2.0-liter dieselmotor met Defeat Device, we hebben het dan over de A1, A3, A4, A5, A6, TT, Q3 en Q5.

Wat zijn de gevolgen voor Volkswagen

De gevolgen voor Volkswagen zijn haast niet te overzien en stapelen zich in hoog tempo op. De auto verkopen dalen sterk want diverse importeurs, waaronder Nederland en België, hebben besloten de verkoop van de verdachte diesels voorlopig te stoppen. Daarnaast is het aandeel van Volkswagen sinds de bekendmaking van Dieselgate ruim 38% gedaald, daarmee gaan letterlijk tientallen miljarden euro’s in rook op.

Het schandaal leidde ertoe dat topman Martin Winterkorn zijn vertrek aankondigde. Maar daarmee is de kous van Winterkorn nog niet af, er komt namelijk een strafrechtelijk onderzoek in Duitsland naar de praktijken van Volkswagen en de invloed van Winterkorn hierop. Eerder werd ook in de Verenigde Staten, waar het allemaal begon, een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. Mocht worden bewezen dat Volkswagen opzettelijk heeft gesjoemeld hangt het concern een boete van 16 miljard euro boven het hoofd, alleen voor de auto’s in de Verenigde Staten….

Vandaag werd bekend gemaakt dat Volkswagen alle 11 miljoen auto’s terugroept om te voorzien van nieuwe software. Hierdoor zouden de auto’s weer aan de regels moeten voldoen, maar hoe dit werkelijk in elkaar steekt is niet bekend. Wel is duidelijk dat ook deze terugroepactie vele miljarden euro’s gaat kosten, men schat bijna 6 miljard euro.

Schade aan het merk ‘Made in Germany’

Naast het feit dat Volkswagen enorme imagoschade lijdt en vele, vele miljarden verliest, lijden ook de andere Duitse concerns hieronder. Iedereen vraagt zich af of de Volkswagen Audi Group het enige concern is die gesjoemeld heeft met de software? Het ‘Made in Germany’ merk staat zwaar onder druk en Milieudefensie wil dat hackers ook de software van BMW, Mercedes en Opel gaan kraken om te kijken of deze Duitse auto’s ook iets verbergen.

Er lijken geen grenzen aan dit schandaal te zitten en dus blijven wij het voor jullie op de voet volgen. Volgende week is er ongetwijfeld meer nieuws.

Video: Dieselgate opsomming

author avatar
Advertorial

2 Reacties

Laat een reactie achter
  1. miljarden euro’s verlies bij auto-motive bedrijven? heerlijk, ik heb niets liever! dit mag dan misschien door een sjoemel schandaal komen, het feit dat auto bedrijven nog steeds aan massaproductie doen maar niet eens alle auto’s verkocht krijgen & toch nog miljarden kapitaal overhouden terwijl hun werknemers fulltime de rug kapotwerken voor een schammelige 10euro netto per uur, is nog een groter schandaal. rijk worden over anderen hun rug, er bestaat geen groter schandaal, word toch wakker slaven! elke dag rollen er zo’n 150 nieuwe auto’s van de band per filliaal, vw telt een tiental fillialen wereldwijd. 150 x 5 (werkdagen) = 750, dat maal 4 is 3000 stuks, 3000 x 10 (fillialen) is 30.000 auto’s per maand, waarom in godsnaam? iedereen weet dat dit ook bij andere merken het geval is, iedereen weet dat die auto’s worden geproduceerd door en voor mensen die met hun hardverdiende centjes dan nog eens een lening moeten aangaan om die auto te kunnen financieren, om dan weer als een gek op & af hun werk te gaan. iedereen weet het maar doet er niets aan, juist omdat ze verblind zijn door onze maatschappelijke obsessie van geld & materialisme… deze wereld zit letterlijk vol idioten & mentaal gehandicapten die compleet gehersenspoeld zijn. If I only could, I’d set the world on fire!

  2. miljarden euro's verlies bij auto-motive bedrijven? heerlijk, ik heb niets liever! dit mag dan misschien door een sjoemel schandaal komen, het feit dat auto bedrijven nog steeds aan massaproductie doen maar niet eens alle auto's verkocht krijgen & toch nog miljarden kapitaal overhouden terwijl hun werknemers fulltime de rug kapotwerken voor een schammelige 10euro netto per uur, is nog een groter schandaal. rijk worden over anderen hun rug, er bestaat geen groter schandaal, word toch wakker slaven! elke dag rollen er zo'n 150 nieuwe auto's van de band per filliaal, vw telt een tiental fillialen wereldwijd. 150 x 5 (werkdagen) = 750, dat maal 4 is 3000 stuks, 3000 x 10 (fillialen) is 30.000 auto's per maand, waarom in godsnaam? iedereen weet dat dit ook bij andere merken het geval is, iedereen weet dat die auto's worden geproduceerd door en voor mensen die met hun hardverdiende centjes dan nog eens een lening moeten aangaan om die auto te kunnen financieren, om dan weer als een gek op & af hun werk te gaan. iedereen weet het maar doet er niets aan, juist omdat ze verblind zijn door onze maatschappelijke obsessie van geld & materialisme… deze wereld zit letterlijk vol idioten & mentaal gehandicapten die compleet gehersenspoeld zijn. If I only could, I'd set the world on fire!

Reageer op deze video

Agent vraagt om wheelie

Agent vraagt om wheelie, probeert motorrijder daarna aan de kant te zetten

Lexus RC F coupe

Best Driver’s Car 2015 – Lexus RC F Hot Lap