in

Dragster met straalmotor klokt kwart mijl in 5,90 sec

Als we een auto met straalmotor zien is het vaak ‘all show en no go’. Oftewel, een hoop vlammen, rook en lawaai, maar uiteindelijk valt de snelheid reuze mee. Dat wil overigens niet zeggen dat een Smart of een Volkswagen T2 met een straalmotor niet gaaf is, maar we willen een ‘jet car’ nu wel eens echt hard zien gaan.

Hieronder zien we de Fire Force 3, een dragster met een Pratt & Whitney J60 straalmotor uit een Skycrane-helikopter. De motor ligt in het midden van de dragster, naast de bestuurder, en kan 5500 pond stuwkracht produceren.

Tijdens een evenement op Santa Pod Raceway, ongetwijfeld vorig jaar opgenomen gezien de coronacrisis, liet de 800 kg wegende dragster zien waartoe een serieuze ‘jet car’ toe in staat is. De kwart mijl werd in 5,88 seconden afgerond, bij een snelheid van 438 km/h.

De Fire Force 3 lijkt een beetje op een Funny Car, maar is wel iets langzamer. Daarentegen racen Funny Cars over 305 meter, en dus niet over de bekende kwart mijl van 402 meter.

Video: Dragster met straalmotor klokt kwart mijl in 5,88 sec

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

sloopt Volkswagen Passat bij verlaten parkeergarage

Bestuurder sloopt Volkswagen Passat bij verlaten parkeergarage

Twin Turbo Lamborghini Huracan 3 16 Speed

Huracán met Liberty Walk Silhouette Works-bodykit is dik