in

Euro NCAP bestaat 20 jaar, tijd voor een vergelijking

Euro NCAP voert al twintig jaar crashtests uit om de veiligheid van auto’s te testen. Op 4 februari 1997 werden de eerste testresultaten gepresenteerd door Euro NCAP, het betrof de resultaten van populaire hatchbacks als de Polo, Fiesta, Corsa, Clio en de Rover 100. Alleen de Fiesta en de Polo scoorden een drie sterren rating, de rest kreeg twee sterren of één ster zoals in het geval van de Rover.

Toonaangevende autofabrikanten bekritiseerde de test en beweerden dat het ‘onmogelijk’ was voor een auto om vier sterren te behalen. Vijf maanden later echter kreeg de Volvo S40 als eerste personenauto vier sterren voor bescherming van de inzittenden.

Om het twintig jarig bestaan te vieren vergeleek Euro NCAP één van de eerste testauto’s met een van de laatste testauto’s. De 1997 Rover 100 en de 2017 Honda Jazz worden direct met elkaar vergeleken middels split-screen beelden. Het verschil is schrikbarend groot aangezien de Honda Jazz een beoordeling kreeg van 5 sterren.

Nogmaals een bevestiging van het feit dat nieuwere auto’s over het algemeen altijd veiliger zijn dan oude auto’s. Tenzij je een 2015 Nissan Tsuru op de kop tikt, die kreeg 0 sterren.

Video: Euro NCAP Vergelijking

author avatar
John Redacteur
Heeft een voorliefde voor klassieke sportauto's en GT's. Volgt Formule 1 op de voet en stemt regelmatig af op andere autosport-kanalen.

Reageer op deze video

Luke Fink's BMW E46 V10 Driftauto is een screamer

Luke Fink’s BMW E46 V10 Driftauto is een screamer

Magnus Walker's Porsche 964

Magnus Walker’s nieuwste aanwinst; Porsche 964