in

Ferrari F50 GT1 op Circuit Yas Marina

Het is een zeldzaamheid de Ferrari F50 GT1 in actie te zien, er staan slechts een stuk 10 video’s op YouTube en in de helft daarvan staat de auto stil. De video’s waarin de F50 GT1 rijdend te zien is zijn minstens 10 jaar oud en zijn opgenomen met een 2MP camera. Het is dan ook vrij uniek dat deze mythische raceauto vorig jaar in actie kwam op circuit Yas Marina in Abu Dhabi.

Deze video verscheen op het Instagram-account van ene TRSam. Een man met als slogan “The continuous pursuit of personal liberty, and freedom from conformity… with you!” Hij volgt niemand en er staan geen persoonlijke foto’s op zijn account, alleen maar auto’s en daarover zegt hij “Only my cars here.” Een mysterieuze maar puissante rijke man dus met naar het schijnt één van de drie Ferrari F50 GT1’s in zijn bezit.

Voor wie niet bekend is het met verhaal van de F50 GT1, volgt hier een samenvatting. Ferrari wilde in 1996 gaan deelnemen aan de Global GT Series, een kampioenschap voor GT1-auto’s. In samenwerking met Dallara werd op basis van de F50 een raceauto ontwikkeld, uitgerust met een 4.7-liter V12-motor met 750 pk bij 10.500 tpm. Achter de schermen begon Ferrari aan een testprogramma op Pista di Fiorano en de raceauto bleek direct snel te zijn.

Hoewel de F50 GT1 overduidelijk potentie had, was Ferrari bang dat de raceauto niet snel genoeg zou zijn om de Porsche 911 GT1 en Mercedes-Benz CLK GTR te verslaan. Zoals jullie wellicht weten hadden de Duitse fabrikanten gebruik gemaakt van een maas in het reglement, zij ontwikkelden eerst hun raceauto en daarna pas 25 straatauto’s. De F50 GT1 was echter direct afgeleid van de F50-straatauto en had dus niet de aerodynamische voordelen die Porsche en Mercedes-Benz wel hadden. Laatstgenoemde won zelfs 17 van de 22 races.

Na een mislukte lobby bij de FIA om de reglementen aan te passen, besloot Ferrari de stekker uit het project te trekken. Waarschijnlijk geholpen door het lonkende succes in Formule 1 met nieuwe aanwinst Michael Schumacher. In totaal heeft Ferrari drie F50 GT1’s gebouwd, die werden na het stopzetten van het project verkocht aan gerespecteerde Ferrari-bezitters met de mededeling dat de auto’s nooit mochten deelnemen aan een race.

Foto credit: Henry Wood

Video: Ferrari F50 GT1 op Circuit Yas Marina

author avatar
Autostrada Redacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Man rijdt Pickup Truck met ladder door wasstraat

Man rijdt Pickup Truck met ladder door wasstraat

BMW 140i weet hem ternauwernood uit de vangrail te houden

BMW 140i weet ternauwernood uit de vangrail te blijven bij Schwedenkreuz