in

Fiat S76 – 28.5-liter motor voor het eerst in 100 jaar gestart

Deze prachtige korte film toont de restauratie van de Fiat S76, ook wel “The Beast of Turin” genoemd. Deze bijnaam heeft de Fiat S76 niet voor niets, onder de motorkap ligt een werkelijk gigantische 28.5-liter viercilinder motor die 300 pk levert. Die zuigers moeten zo groot zijn als melkbussen!

In 1910 en 1911 bouwde Fiat twee van deze monsters om het snelheidsrecord op land te verbreken, toen in handen van Blitzen-Benz. De S76 wist het record te verbreken en een snelheid van 217 kilometer per uur te behalen, niet slecht voor 1911. De techniek van de motor was voor die tijd best indrukwekkend met vier kleppen per cilinder, multi-spark en een bovenliggende nokkenas.

Na de recordpoging werd één van de twee bestaande exemplaren door Fiat uit elkaar gehaald, de andere S76 werd verkocht aan een Rus en uiteindelijk kwam de auto in Australië terecht. In 2003 wist Duncan Pittaway de hand te leggen op de auto, die op dat moment niet was voorzien van een motorblok. Gelukkig vond de Brit de originele, 28,5-liter viercilinder uit de andere, ontmantelde S76. In 10 jaar tijd werd het beest van Turijn gerestaureerd en werden onderstel, assen, pedalen, stuurhuis, versnellingsbak, radiator en carrosseriedelen met behulp van originele Fiat-bouwtekeningen nagemaakt.

De auto zou eigenlijk zijn comeback maken op het Goodwood Festival of Speed maar die deadline kwam te vroeg. Nu, bijna een half jaar later, is de auto zo goed als af en kon de motor voor het eerst in 104 jaar gestart worden. Dat geluid is werkelijk oorverdovend dus koptelefoongebruikers zijn gewaarschuwd.

Video: Fiat S76 voor het eerst in 100 jaar gestart

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Wat hebben de BMW i8 en M1 met elkaar gemeen?

Wat hebben de BMW i8 en M1 met elkaar gemeen?

Ferrari 250 GTO terug op het circuit na langdurige restauratie

Ferrari 250 GTO terug op het circuit na langdurige restauratie