in

Ford Mustang GTD is een 800 pk sterk circuitmonster

De Ford Mustang GTD debuteerde afgelopen weekend als een 800 pk sterke, straatlegale versie van de GT3-raceauto. De naam komt uit de IMSA GTD-raceklasse, waar de GT3-versie uitkomt in de Verenigde Staten.

De Mustang GTD is een straatauto voor op het circuit in de puurste zin van het woord. Het neemt de technologie rechtstreeks over van de GT3-raceauto en Ford zegt dat een Sub-7 rondetijd op de Nürburgring Nordschleife het doel is. Daarmee jaagt men op tijden van auto’s als de AMG Black Series, GT3 RS en Performante.

Het hart van de Mustang GTD wordt gevormd door een speciaal ontwikkelde 5,2-liter supercharged V8 met dubbele luchtinlaten en een dry-sump-systeem. Ford zegt dat deze motor meer dan 7.500 tpm zal draaien en minstens 800 pk zal leveren, waardoor het de krachtigste Mustang ooit is die de Ford-fabriek verlaat.

De Mustang GTD maakt gebruik van een transaxle-versnellingsbak, wat bijdraagt aan de 50-50 gewichtsverdeling van de Ford. Het is een achttrapsversnellingsbak met dubbele koppeling en een aandrijfas van koolstofvezel. Met het Variable Traction Control-systeem kan het motorvermogen en de tractiecontrole worden aangepast op de rijvaardigheid van de bestuurder.

De carrosserie van de GTD bestaat grotendeels uit koolstofvezel, zo is het lichte materiaal gebruikt voor de frontsplitter, motorkap, spatborden, dorpels, dak, kofferdeksel en diffuser aan de achterkant. Kopers kunnen ook een aerodynamicapakket krijgen dat hydraulisch bediende flappen, een bodemplaat van koolstofvezel en een actieve achtervleugel toevoegt.

Met een prijskaartje van $300.000 is de Mustang GTD eigenlijk een koopje in dit segment. Bovengenoemde concurrenten zijn een stuk duurder en beschikken over minder vermogen. Of de Mustang daadwerkelijk net zo snel is op de ‘Ring moet nog blijken, naar verwachting is de auto pas eind 2024 gereed.

In onderstaande video zien we dat er al druk getest wordt met de Mustang GTD op het circuit van Road Atlanta. Daarbij kunnen we geniet van de brullende V8-motor die dik 800 pk afvuurt op de 345 mm brede achterbanden!

Video: Ford Mustang GTD

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....
Peugeot 205 GTi Tolman Edition Rijtest

Peugeot 205 GTi Tolman Edition kost ruim 120.000 euro

Leidende M4 GT4 valt stil, coureur duwt BMW over finish

Leidende M4 GT4 valt stil, coureur duwt BMW over finish