in

Is de Volvo 850 Estate de coolste BTCC-raceauto ooit?

Toen de Volvo 850 in 1991 werd geïntroduceerd, wilde de fabrikant graag haar imago verbeteren. Het Zweedse merk stond niet echt bekend als sportief en dus besloot Senior Vice President Martin Rybeck dat er een raceauto op basis van de 850 gebouwd moest worden.

Steffansson Automotive moest het prototype gaan ontwikkelen maar tot hun grote verbazing waren er enkel 850 Estates beschikbaar. Omdat het project geen vertraging op mocht lopen besloten ze met de stationwagen aan de slag te gaan en Rybeck zag direct het marketingpotentieel in van een Estate-raceauto, mits succesvol.

Om er zeker van te zijn dat de Estate-raceauto niet zou uitlopen op een aerodynamische ramp, werden zowel een Sedan als een Estate in de windtunnel getest. De resultaten waren zeer verrassend: van nature zorgde het lange dak van de 850 Estate voor meer downforce.

In 1993 werd Tom Walkinshaw Racing gevraagd om naar het prototype te kijken en het team bevestigde dat er weinig verschil zou zijn met een sedan op het circuit. Op basis hiervan besloot Volvo TWR een driejarig contract aan te bieden voor het ontwerpen en bouwen van 850 BTCC-raceauto’s.

De 850 Estate werd uitgerust met een 2.0-liter atmosferische vijfcilinder die beschikte over 280 pk op de voorwielen en een sequentiële zesbak. Voor 1994 werden Jan Lammers en Rickard Rydell aangesteld als coureurs en dat debuutseizoen verliep niet onaardig, maar ook niet geweldig.  De beste startpositie was een derde plaats maar in de race finishten de Volvo’s nooit hoger dan vijfde. Volvo eindigde dat seizoen op een zesde plaats in het constructeurskampioenschap.

Hoe gaaf de 850 Estate-raceauto ook was, na één seizoen werd hij ingeruild voor de 850 Sedan. De regelgeving veranderde en achtervleugels werden toegestaan, maar mochten niet hoger zijn dan de daklijn. Een vleugel bovenop de Estate was dus geen optie en dus werd Volvo gedwongen om verder te gaan met de 850 Sedan. Zodoende reed de Volvo 850 Estate maar één seizoen in het BTCC, maar het is waarschijnlijk de coolste BTCC-raceauto ooit.

In deze video van het Goodwood Festival of Speed zien we de raceauto’s van Lammers en Rydell in actie.
Met dank aan VolvoTips voor de gedetailleerde info, bekijk zeker eens hun site.

Video: Volvo 850 Estate BTCC

author avatar
John Redacteur
Heeft een voorliefde voor klassieke sportauto's en GT's. Volgt Formule 1 op de voet en stemt regelmatig af op andere autosport-kanalen.

Reageer op deze video

Aventador SVJ nader bekeken

De Lamborghini Aventador SVJ nader bekeken

Toyota Supra Evolutie

De Evolutie van de Toyota Supra