in

Je autolak mooi houden

Als je een auto hebt die voldoet aan je wensen en eisen dan ben je er vaak erg zuinig op. Je zorgt ervoor dat je nadenkt over waar je de auto parkeert, je zorgt dat je regelmatig je auto wast en probeert voorzichtig te zijn met het rijden zodat je niet snel iets raakt. En toch kan je merken op een bepaald moment dat je lak wat doffer wordt, dat de glans van de auto niet meer zo is als toen je deze kocht. Je vraagt je misschien af hoe dat komt en wat je er aan kan doen.

Autolak bestaat uit meerdere lagen

Een van de redenen dat je autolak verandert komt omdat er meerdere lagen zijn aangebracht. De lak van de auto bestaat uit de primer (de laklaag die op het metaal wordt aangebracht) de kleur en de beschermende laag. Deze laatste laag zorgt voor de glans, zorgt ervoor dat het water gemakkelijk van je auto glijdt en dat je op die manier een extra bescherming hebt voor je te maken hebt met een kras of een putje in je lak door bijvoorbeeld steenslag. Wat vaak vergeten wordt is dat die laklaag blootgesteld wordt aan allerlei omstandigheden.

Problemen met de laklaag

Er zijn nogal wat problemen die ontstaan doordat er verkeerde invloeden zijn op de laklaag.

  • Verkeerd schoonmaken. Het gebruik van een agressief schoonmaakmiddel of het gebruik van een borstel met harde haren kan invloed hebben op de kwaliteit van de beschermende laag.
  • Het weer. Door het klimaat in ons land, moet je autolak bestand zijn tegen hagelbuien, sneeuwbuien maar ook warme temperaturen die we in de zomer hebben. Hierdoor is de kans dat er een beschadiging aan je autolak ontstaat aanwezig.
  • Niet goed omgaan met een beschadiging. Een goed voorbeeld hierbij is roest. Roest aan je lak is eigenlijk een signaal dat de lak niet meer beschermend is geweest en er water door de drie lagen heen bij het metaal is gekomen.

Oplossingen voor de problemen

Als eerste is het goed om te weten dat een van de dingen die je kan doen om je lak in goede conditie te houden is regelmatig de beschermende laag te controleren en opnieuw aan te brengen door het gebruik van een goede autowax. Kijk goed bij de aanschaf welke soort je neemt want er zijn voor de verschillende onderdelen zoals bijvoorbeeld je bumper of chroom andere waxsoorten. Het tweede wat belangrijk is om je lak goed te houden is dat je speciale shampoo die geschikt is voor een auto moet gebruiken. Gebruik bij voorkeur een speciale zachte spons die je alleen voor de lak gebruikt. Kleine zandkorrels kunnen ook krasjes maken.

De beste remedie

Omdat je op het weer geen invloed kan uitoefenen en dit het meeste invloed heeft op de lak van je auto is het verstandigste wat je kan doen een auto beschermhoes kopen die je om je auto heen doet als je deze niet gebruikt. Hierdoor heb je geen last van winterse buien die vaak een beschadiging aan de lak laten zien. Het tweede voordeel is dat je ook bescherming hebt als per ongeluk iemand de deur van zijn auto te hard opent en je deur raakt. Want uiteindelijk wil je zeker als je lang wil genieten van een mooie autolak je auto op de beste manier beschermen tegen invloeden van buitenaf. 

 

Reageer op deze video