in

Lewis Hamilton in de Mercedes-AMG Project ONE

One day, real Formula One technology will come to the streets. One day, is today.” Met deze zin presenteerden Lewis Hamilton en Mercedes-AMG hun nieuwe hypercar, de Project ONE.

Gisteravond maakte de Mercedes-AMG Project ONE zijn wereldprimeur tijdens de IAA Frankfurt. De tweezits hypercar brengt als eerste moderne Formule 1 Hybrid-technologie nagenoeg ongewijzigd van het circuit naar de weg. De aandrijving bestaat uit een 1,6-liter V6-hybride-benzinemotor met directe inspuiting en elektrisch ondersteunde single-turbo, rechtstreeks uit de Mercedes-AMG Formule 1-auto. Het maximum toerental bedraagt 11.000 tpm, iets onder de limiet van wat hij aan zou kunnen maar dat is gedaan met het oog op een langere levensduur en het gebruik van normale benzine.

In totaal zijn er vier elektromotoren aan boord, een daarvan dus bij de turbo, de andere is verbonden met de krukas (MGU-K = Motor Generator Unit Kinetic) en de andere twee drijven de voorwielen aan. De elektrisch aangedreven vooras maakt het afzonderlijk accelereren en afremmen van elk wiel mogelijk en daarmee een individuele verdeling van het koppel.

Het gecombineerde vermogen moet uitkomen op meer dan 1.000 pk waardoor de Project ONE in 6 seconden naar 200 km/h sprint en een topsnelheid heeft van meer dan 350 kilometer per uur. De krachtoverbrenging vindt plaats door middel van een achttraps transmissie. Deze werkt hydraulisch en er kan worden gekozen uit handmatig schakelen via de paddles of geautomatiseerd schakelen.

Op dit moment is de Mercedes-AMG Project ONE nog een studiemodel, maar wel dusdanig ver ontwikkeld dat de productieversie niet veel zal afwijken hiervan. Zoals het gaat bij dit soort hypercars is de oplage klein en al volledig uitverkocht.

Video: Mercedes-AMG Project ONE

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Zo hard kan een Mercedes-AMG G63 6X6

Zo hard kan een Mercedes-AMG G63 6X6

Ferrari Enzo

Jay Leno’s Garage – Ferrari Enzo