in

Peter Kox herenigt met de Ferrari 550 GTS

De raceversie van de door Prodrive gebouwde 550 GTS zal de geschiedenis ingaan als de laatste twaalfcilinder Ferrari die de 24 uur van Le Mans won. Nederlander Peter Kox was één van de coureurs die toen het podium mocht beklimmen en werd onlangs herenigd met de raceauto.

Dit project was het geesteskind van Frédéric Dor’s Care Racing Development en werd ontwikkeld en gebouwd door Prodrive. Tussen 2001 en 2008 deden de Ferrari 550 GT1’s mee aan 343 races over de hele wereld, scoorden 60 pole position, 69 overwinningen en 151 podiumplaatsen.

Prodrive heeft slechts 12 van deze auto’s gebouwd en het exemplaar wat we hier zien is chassis CRD01. Het is het chassis dat de eerste raceoverwinning van de 550 GTS Prodrive opleverde en de eerste pole position. Later won de auto dus ook de beroemdste 24 uurs race ter wereld.

Na zijn historische racecarrière bleef deze auto bijna 17 jaar verborgen voor het publiek. Tot de zomer van 2022, toen Girardo & Co de Ferrari kocht voor een belangrijke klant die een van deze twaalfcilindertitanen aan zijn collectie wilde toevoegen. Als onderdeel van de restauratie van CRD01 voerde Peter Kox een shakedown uit met de 550 GTS in Donington.

Video: Peter Kox herenigt met de Ferrari 550 GTS

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Eén reactie

Laat een reactie achter
  1. Als eigenaar van een bijzonder speciale Ferrari 550 Maranello met 270.000 kilometers op de teller ben ik zeer enthousiast over de promotie film die Peter heeft gemaakt. Volgens mijn informatie waren er drie 550’s bij Pro-drive in gebruik met kleine onderlinge verschillen. De Ferrari’ 550 Maranello bewijst niet alleen zonder problemen zijn buitengewone kwaliteiten maar heeft ook geschiedenis geschreven als laatste V12 motor met handschakeling.

Reageer op deze video

Praga Bohema

De nieuwe Tsjechische hypercar, de Praga Bohema!

Politie denkt dat BAC Mono een Formule-auto is op de A27

Politie denkt dat BAC Mono een Formule-auto is op de A27