in

Petrolicious – BMW M1

De geschiedenis van de BMW M1 zal bij de meesten wel bekend zijn, maar voor degene die het verhaal niet kennen volgt hier een geschiedenisles. De BMW M1 was oorspronkelijk bedoeld als een gezamenlijk Lamborghini-BMW project, samen zou men een raceauto produceren om aan Group 4 racing mee te doen. Vanwege de homologatiereglementen moesten er ook 400 straatauto’s van worden gebouwd .

Er ontstond echter een probleem, Lamborghini dreef naar een financiële afgrond en dus konden de ingenieurs in München het M1 project afronden. ItalDesign ontwerper Giorgetto Giugiaro ontwierp de carrosserie van het project en BMW zorgde voor de aandrijving en het chassis. Aangezien Lamborghini was afgevallen nam de firma Baur de eindmontage voor zijn rekening.

Tegen de tijd dat de M1 klaar was waren de Group 4 regels veranderd en had BMW een raceauto maar geen kampioenschap om aan deel te nemen. En dus toverde in 1979 het hoofd van BMW Motorsport, Jochen Neerspach, een merkencup uit de hoge hoed voor de BMW M1 Procars. Het BMW M1 ProCar Championship reed twee jaar lang in het voorprogramma van de Formule en had legendes achter het stuur als Emerson Fittipaldi, Niki Lauda, Mario Andretti, Hans-Joachim Stuck, Nelson Piquet en Nederlanders Toine Hezemans en Jan Lammers.

Tot op heden is het de enige BMW met een middenmotor, in deze video zien we één van de 399 straatauto’s.

Video: Petrolicious – BMW M1

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Google toont eerste zelfrijdende auto

Google toont eerste zelfrijdende auto

Smart Turbo maakt het Shelby Mustang lastig

Smart Turbo maakt het Shelby Mustang lastig