in

Petrolicious – Ferrari 312PB

Hoe Petrolicious het steeds voor elkaar krijgt is voor ons een groot vraagteken, maar ze hebben wederom een prachtige klassieker voor de camera gekregen; de Ferrari 312PB. Deze auto behoort tot de collectie van Steven Read en zijn 312PB uit 1972 (officieel bekend als de 312P, maar de ‘B’ werd toegevoegd om hem te onderscheiden van de ’69 312P) luidde het einde in van een tijdperk. Het was de laatste prototype van Ferrari omdat Enzo Ferrari zich volledig wilde gaan richten op Formule 1.

In handen van coureurs als Mario Andretti, Jacky Ickx, Brian Redman en Arturo Merzario groeide de auto uit tot een van de succesvolste prototypes aller tijden. De Group 5-auto won in 1972 alle races van het World Sportscar Championship behalve de 24 uur van Le Mans. Ferrari nam bewust niet deel aan deze beroemde race omdat men twijfels had over de betrouwbaarheid van de Formule 1-afgeleide twaalfcilinder.

De Ferrari 312PB was het sluitstuk van een lange en legendarische geschiedenis in prototype racing. Pas in 1994 introduceerde Ferrari weer een prototype, de 333 SP. Maar deze werd nooit door het fabrieksteam ingezet en alleen aan klantenteams verkocht.

Video: Petrolicious – Ferrari 312PB

Petrolicious – Ferrari 312PB

Reageer op deze video

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *