in

Porsche Taycan Cross Turismo Wagon

Op 4 maart werd de eerste volledig elektrische station car van Porsche, de Taycan Cross Turismo, gelanceerd. De verwachting is dat de eerste exemplaren half mei verkrijgbaar zullen zijn bij de dealers, waarbij je voor het standaardmodel 97.400 euro moet betalen en voor de Turbo S ten minste €193.200. Goed om dus even na te gaan wat je precies van deze wagen kan verwachten.

Het uiterlijk

Het nieuwe model zal iets groter zijn dan de al bekende elektrische Porsche Tycan uit 2019. De voorkant van beide auto’s is vrijwel volledig identiek, zo zit bijvoorbeeld ook bij de Taycan Cross Turismo Wagon het oplaadpunt achter het linker voorwiel. Aan de achterkant loopt het nieuwe model iets omhoog, wat aangeeft dat de bijrijders op de achterbank een beetje meer hoofdruimte zullen hebben. Ook de inhoud van de bagageruimte is daardoor aanzienlijk groter, die gaat namelijk van 450 liter naar 500 liter.

Het interieur

De binnenkant van de Porsche Taycan Cross Turismo Wagon zit vol met moderne, high-tech elementen, zoals een digitaal paneel van 10,3 inch met touchscreen in het midden van het dashboard, ingebouwde navigatie en compatibiliteit met Apple CarPlay. In de auto zal ook een wifi-hotspot zitten, waardoor je altijd en overal een potje dice kan spelen. Daarbij is de auto naar eigen smaak te personaliseren met tal van luxe voorzieningen. Bij de aanschaf krijg je de keuze tussen vier of vijf zitplaatsen, waar bij de laatste optie een kleine stoel in het midden van de achterste rij wordt toegevoegd.

De batterij

De goedkoopste variant van de Taycan Cross Turismo Wagon zal een batterijpakket van 79 kWh hebben, die wordt verdeeld over twee elektromotoren die samen voor 523 pk zorgen. Het aantal pk’s kan ook tijdelijk worden opgerekt tot 523, wanneer je de overboost-modus inschakelt. Andere modellen zoals de Turbo en de Turbo-S, zullen worden uitgerust met een batterij van 93 kWh en 617 pk, dat in de overboost-modus kan oplopen tot 751 pk. De actieradius van de versie met de kleinste batterij ligt rond de 320 kilometer en naar verwachting zal het ongeveer 22 minuten duren om de batterij op te laden van 5% tot 80%.

Off-road

Het model is nadrukkelijk gemaakt om op onverharde wegen met puin, modder en grind te rijden. De wielkastbeschermers zorgen ervoor dat de binnenkant van de auto niet wordt beschadigd en de rijhoogte ligt iets hoger, waardoor je als bestuurder comfortabeler op ruigere wegen kan rijden. Daarnaast is de wagen ook uitgerust met een speciale ‘gravel modus’, die ervoor zorgt dat de wagen ook op onverharde wegen hetzelfde blijft presteren en stabiel blijft. Om dit mogelijk te maken is de bodemvrijheid vergroot en het veersysteem geoptimaliseerd.

In combinatie met de extra ruimte kofferbak, waarin je bijvoorbeeld een mountainbike kwijt kan, is de wagen bijzonder geschikt voor mensen met een actieve levensstijl. Daartoe draagt ook de dak rails bij, waarop je bijvoorbeeld een sufboard of andere extra bagage op kan vervoeren.

Video: Porsche Taycan Cross Turismo Wagon

author avatar
John Redacteur
Heeft een voorliefde voor klassieke sportauto's en GT's. Volgt Formule 1 op de voet en stemt regelmatig af op andere autosport-kanalen.

Reageer op deze video

Drive to Survive Season 3 Trailer

Drive to Survive Season 3 Trailer

GT-R NISMO vs 911 Turbo S vs R8 V10 Performance

GT-R NISMO vs 911 Turbo S vs R8 V10 Performance