in

De Rent4Ring Experience

De Nordschliefe, welke (vrijtijds-) coureur droomt er niet van om de “Green Hell” te beheersen. Het legendarische circuit in de Eiffel is 20.83 kilometer lang, telt 73 bochten en heeft een hoogteverschil van 300 meter. Het circuit voldoet bij lange na niet aan hedendaagse standaarden, maar juist dat maakt het circuit zo uitdagend en uniek.

Dankzij de ‘touristenfahrten’ kan iedereen de Nordschleife ervaren, het circuit is bijna dagelijks geopend en voor 26 euro kun je een rondje over het circuit rijden. Maar zeg nou zelf, de Nordschleife in een gezinsauto is toch een stuk minder leuk. De oplossing, Rent4Ring!

Rondom de Nordschleife zijn diverse verhuurbedrijven gevestigd en het in 2008 opgerichte Rent4Ring is een van de bekendste en best aangeschreven. Als je geen ervaring hebt en niet over een circuitauto beschikt is Rent4Ring de ideale oplossing. Er zijn diverse auto’s beschikbaar en de prijzen zijn per auto en voor twee bestuurders. Voor iedere sessie wordt een uitgebreide instructie gegeven en zijn er instructeurs beschikbaar. Naast de touristenfahrten is het bedrijf ook actief tijdens trackdays, ideaal als je een serieuze dag wilt gas geven zonder motorrijders, bussen en toeristen. Tijd dus voor een bezoek aan Rent4Ring en een Nordschleife Experience.

De Auto’s
Bij aankomst staat er een rij Suzuki Swift’s opgesteld voor het gebouw van Rent4Ring, van de 24 auto’s in de stal is de Suzuki Swift de populairste en meest betaalbare auto. De Swift is beschikbaar in twee uitvoeringen, stage 1 en stage 2. Beide uitvoeringen zijn aangepast voor circuitgebruik maar de stage 2 uitvoering is het meest extreem: gestript en voorzien van een volledige Weichers rolkooi, racestoelen en gordels, Öhlins DFV ophanging, Toyo R888 banden, grotere remschijven en Endless Racing remblokken. Daarnaast is er aan de inlaat en uitlaat gesleuteld zodat de Swift 136 pk levert.

Rent4Ring-001

Voor wie de Swift te langzaam vindt is er ook nog keuze uit een BMW 125i, Volkswagen Scirocco of een Subaru BRZ. Alle auto’s zijn aangepast voor circuitgebruik en in topconditie, de veelgebruikte Swift’s worden zelfs iedere zes maanden vervangen voor nieuwe exemplaren.

Nadat we onze Swift voor de avond eens goed bekeken hebben neemt hoofd monteur Thorsten ons mee naar het serieuze speelgoed, een BMW M3, een Porsche 911 GT3 RS en twee Artega GT’s! Rent4Ring is het enige verhuurbedrijf waar je een Artega GT kunt huren en dat is bijzonder aangezien er maar 130 exemplaren gemaakt zijn. Wil je één van deze vier bolides over de Ring jagen dan zul je moeten aantonen dat je enige ervaring hebt op de Ring, die ontbreekt bij ons en dus richten we ons weer op onze gele Swift.Rent4Ring-025

De Voorbereiding
Naast het feit dat je een geprepareerde circuitauto tot je beschikking hebt is de voorbereiding op je Nordschleife debuut uitstekend geregeld door Rent4Ring. Middels een half uur durende briefing worden alle ins en outs van het circuit besproken en begeleid met videobeelden.

Rent4RingEen van de eerste tips die we krijgen is: vergeet alle rondjes die je gereden hebt op de Xbox, de real deal is gevaarlijk! Dat wordt door R4R benadrukt middels een serie ongelukken van klanten, een daarvan heeft een Scirocco afgeschreven bij 200 km/h in Fuchsröhre, het was zijn eerste rondje op de Ring…

Rustig aan beginnen en opbouwen is dus het credo. Daarnaast wordt er gehamerd op de regels, de Nordschleife is namelijk openbare weg. Rechts inhalen is verboden, zelfs als je voorganger wilt dat je hem rechts passeert. Het is slechts een van de vele tips en aanwijzingen die je krijgt bij Rent4Ring en eigenlijk zou iedereen zo’n instructie moeten krijgen voordat ze de Nordschleife betreden.

De Nordschleife
Na de briefing is het dan zover, tijd om naar de auto’s te gaan. De R4R crew helpt ons bij het bepalen van de juiste zitpositie en de afstelling van de vierpuntsgordels. Na een kleine instructie van de Suzuki Swift gaan we vol goede moed naar de tolpoortjes van de Nordschleife, eindelijk gaan we ons debuut maken.

Dankzij honderden rondjes op de Xbox en evenveel ringvideo’s kunnen we de lay-out van het circuit inmiddels dromen. Dat is ook het enige waar je iets aan hebt want we merken al snel dat het circuit steiler en hobbeliger is dan van tevoren verwacht. De Suzuki Swift Stage 2 ligt echter prima op het asfalt en kilometer na kilometer komen we de meest legendarische bochten tegen, Flugplatz, Schwedenkreuz, Adenauer Forst, Bergwerk en natuurlijk de Karussell.

Rent4Ring Swift

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na de Karussell vind je een geweldige sectie aan bochten die elkaar in hoog tempo opvolgen, we sturen de Swift netjes langs de apex en clipping points maar met al verkeer op de Ring moeten we af en toe plaats maken voor snellere coureurs. Na bijna 21 kilometer zit het rondje erop, op de parkeerplaats wisselen we van bestuurder en met de kennis van het eerste rondje wordt de Nordschleife het tweede rondje weer wat sneller afgelegd. Er wordt gezegd dat je zeker 100 ronden nodig hebt om het circuit enigszins onder de knie te krijgen en daar is waarschijnlijk geen woord aan gelogen.

Met tegenzin brachten we de auto terug naar Rent4Ring, dit was onze eerste ervaring met de Nordschleife maar zeker niet de laatste! Het circuit heeft iets magisch, nadat je er eenmaal gereden hebt ben je verslaafd, daar is geen twijfel over mogelijk.

Video: Suzuki Swift Stage 2 Nordschleife Lap by Rent4Ring

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Eén reactie

Laat een reactie achter

Reageer op deze video

ANWB Winterbandentest 2013

ANWB Winterbandentest 2013

Mercedes-Benz vergelijkt zichzelf met een kip

Mercedes-Benz vergelijkt zichzelf met een kip