in

Rolex 24H Daytona 2014 Highlights

De Rolex 24H Daytona, de eerste race van het United Sportscar Championship, is gewonnen door de Action Express Racing-Corvette DP met Barbosa/Fittipaldi/Bourdais als rijderstrio. De Daytona Prototypes waren veel te snel voor de LMP2 auto’s, de best geklasseerde LMP2-auto was de nr. 6 Muscle Milk Pickett Racing-Oreca-Nissan  met Graf/Luhr/Brundle op de vijfde plaats overall.

De 24H Daytona werd opgeschrikt door een horror crash tussen Matteo Malucelli in de nr. 62 Risi-Ferrari en Memo Gidley in de nr. 99 Gainsco-Bob Stallings-Corvette DP. De race werd voor meer dan een uur stilgelegd terwijl er met man en macht werd gewerkt om beide coureurs uit de auto’s te halen. Beide rijders werden naar het nabijgelegen Halifax Health Care Center gebracht en waren bij bewustzijn.

Daytona Crash

De 52e editie van de Rolex 24H Daytona was bijzonder spannend, regelmatig reden de leiders binnen enkele seconden van elkaar. Uiteraard geholpen door de ‘full-course yellows’ en de daarbij behorende wave-by’s, waardoor teams de kans kregen een rondje goed te maken.

Dat kun je stom vinden maar dat zijn nou eenmaal de regels in Amerika en het zorgt voor spannende races. Met nog een klein kwartier te gaan werd de laatste full-course yellow ingezet vanwege een gespinde Ferrari. Het veld schoof in elkaar en de strijd om de koppositie in drie van de vier klasses werd met nog acht minuten te gaan fel uitgevochten.

De overall leidende Daytona Prototype van Action Express Racing was te snel voor de Daytona Prototype van Wayne Taylor Racing, het verschil was 3 seconden na 24 uur racen op Daytona. In de GT Le Mans-klasse ging de overwinning naar het nieuwe Porsche-fabrieksteam met Nick Tandy, Richard Lietz en Patrick Pilet in de nr. 912-Porsche 911 RSR. Het Porsche fabrieksteam wist maar nipt de BMW Z4 GTLM van Auberlen, Priaulx, Hand en Martin voor te blijven. Joey Hand zat op de bumper van de Porsche 911 RSR met nog twee ronden te gaan, maar verkeer zorgde ervoor dat hij nooit een goede aanval kon plaatsen.

De spannendste strijd om de koppositie werd echter uitgevochten in de GTD-klasse. De de nr. 45 Flying Lizard-Audi R8 en de nr. 555 Level5 Motorsport-Ferrari 458 hadden een schitterend, en in onze ogen fair, gevecht om de leiding. De Ferrari nam enkele keren de leiding maar de Audi R8 met Winkelhock wist steeds te pareren. Tijdens de laatste actie wilde Winkelhock in het infield buitenom de Ferrari passeren, Pier Guidi liet de Ferrari echter naar buiten lopen en dwong Winkelhock te liften of het gras op te duiken. De Audi coureur koos voor het laatste en verloor zo de aansluiting. Er was geen contact tussen beide auto’s en dus leek het een fair gevecht, zoals het hoort bij de GT auto’s. Vrijwel onmiddellijk kwam het nieuws vanuit de wedstrijdleiding dat er een tijdstraf voor de Ferrari was vanwege ‘avoidable contact’. Hierdoor won de Audi R8 van Flying Lizzard alsnog.

De Nederlanders konden helaas niet strijden om het eremetaal. Jeroen en Sebastiaan Bleekemolen hadden technische problemen met hun SRT Viper en kwamen topsnelheid te kort, resulterend in rondetijden die daardoor 2 seconden te langzaam waren. Renger van der Zande reed een zeer sterke race maar kon door technische problemen niet vechten voor de top drie. Het Starworks team verloor rond het derde uur veel tijd in de pits met een olielek, daarna waren de podiumkansen eigenlijk wel gezien.

Video: Rolex 24H Daytona 2014 Highlights

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Schitterende wasstraat grap van Rémi Gaillard

Schitterende wasstraat grap van Rémi Gaillard

Jay Leno's Garage - 1910 Buick Bug

Jay Leno’s Garage – 1910 Buick Bug