in

Shadow MkI Can-Am toont brute kracht op Goodwood

Op het Goodwood Festival of Speed gaf de Shadow MkI Can-Am een indrukwekkende demonstratie die de harten van autosportliefhebbers sneller deed kloppen. De auto, bestuurd door BTCC-coureur Jake Hill, liet zien waarom deze iconische machine een legende is in de racewereld.

De Shadow MkI maakte zijn debuut in de Can-Am serie in 1970 en werd ontwikkeld door Don Nichols’ Shadow Racing Team. De MkI had een opvallend laag en breed chassis met een enorme achtervleugel. De carrosserie was gemaakt van aluminium en glasvezel, wat het gewicht van de auto verminderde tot naar verluidt slecht 800 kg.

Achterin de Shadow MkI bevindt zich een atmosferische 8.0-liter V8-motor van Chevrolet, die meer dan 700 pk produceerde en 850 Nm koppel. Deze brute kracht in combinatie met het lichte chassis gaf de auto een ongeëvenaarde snelheid en de coureurs hoogstwaarschijnlijk doodsangsten. Veilig waren de Can-Am bolides namelijk allerminst.

De Shadow MkI is niet alleen een symbool van technische innovatie uit de jaren ’70, maar ook een herinnering aan een glorietijd in de autosport waarin alles mogelijk was. De demonstratie van Jake Hill op de Goodwood Hillclimb toont aan dat, zelfs decennia na zijn creatie, de Shadow MkI nog steeds sneller is dan de meeste moderne raceauto’s.

Video: Shadow MkI Can-Am toont brute kracht op Goodwood

auteur avatar
Autostrada Redacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....
Nieuwe BMW M5 oogt log en loeizwaar op Goodwood

Nieuwe BMW M5 oogt log en loeizwaar op Goodwood

MadMac 20B Rotor McLaren

De MadMac is een 3-rotor McLaren P1 GTR