in

Slimme verkeerslichten binnen enkele jaren in heel Nederland

Op de N205 bij Schiphol zijn zes kruispunten voorzien van zogenaamde ‘slimme verkeerslichten’. Deze kunnen aankomend verkeer herkennen en anticiperen op de actuele verkeersdrukte, hierdoor kan het verkeer beter doorrijden.

Door de slimme verkeerslichten wordt het mogelijk om bepaalde verkeersstromen voorrang te geven boven andere, bijvoorbeeld vrachtverkeer of grote groepen fietsers. Het wordt ook mogelijk om weggebruikers persoonlijk via een app op afstand te informeren over bijvoorbeeld de nog resterende tijd tot een rood of groen licht.

Naast de N205 volgen binnenkort 15 kruispunten in Amsterdam en ook de gemeente Almere, Amstelveen, Haarlemmermeer, Heemstede, Hilverstum, Lelystad, Noordoostpolder en de provincie Flevoland starten dit jaar met het plaatsen van slimme verkeerslichten. De verwachting is dat de komende jaren alle 5500 verkeerslichten in Nederland worden vervangen door de intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI’s).

Op zich zijn de slimme verkeerslichten een goed idee om de doorstroming te bevorderen, maar ik snap niet dat men nu bestuurders gaat stimuleren om op hun telefoon te kijken. Heel Nederland schreeuw om het feit dat mensen hun aandacht op het verkeer moeten houden en niet op hun mobiel. Waarom niet gewoon de verkeerslichten installeren die aftellen naar een groen licht, net zo makkelijk en een stuk veiliger dan een app lijkt mij.

Video: Slimme verkeerslichten in Nederland

author avatar
John Redacteur
Heeft een voorliefde voor klassieke sportauto's en GT's. Volgt Formule 1 op de voet en stemt regelmatig af op andere autosport-kanalen.

Reageer op deze video

Formule 1 Hyped Up

Na deze video kun je niet wachten op het Formule 1-seizoen

De vijf snelste Porsches naar 100 kmh

Dit zijn de vijf snelste Porsches naar 100 km/h