in

Snelste Citroën ooit gespot in Italië

Citroën, Frans, degelijk en soms net iets anders dan de rest. Dat is de manier waarop velen het merk kennen, denk aan de legendarische Eend of de C4 Cactus. Auto’s die sommigen mooi of geweldig vinden terwijl anderen er niet dood in gevonden willen worden.  

In de jaren ’70 kwam de Citroën SM op de markt, een Citroën met een Maserati-motor. Niet gek, want in 1968 nam Citroën de Italiaanse fabrikant over. Twee jaar later presenteerde Citroën de SM, een Citroën met een V6, verkrijgbaar met een 2.7- en een 3.0-liter inhoud. De 3.0-liter was voor de Amerikaanse markt bedoeld en werd geleverd in combinatie met een handgeschakelde 5-versnellingsbak. De topsnelheid was 228 km/u.  

Maar de Amerikaanse automonteur Jarry Hathaway vond dat nog te sloom. In plaats van de originele Maserati V6-motor kreeg de SM een aangepaste versie met dubbele turbocompressor. Dit zorgde voor een vermogen van zo’n 530 pk, origineel had de SM zo’n 200 pk. Na verschillende snelheidspogingen vestigde de vrouw van Jarry het snelheidsrecord op de Bonneville zoutvlakte; 325 km/u! De snelste Citroën ooit.  

Afgelopen weekend was deze SM te bewonderen bij de prestigieuze Villa d’Este-autoshow in Italië. Helaas hebben we geen beelden van de record run en moeten we het doen met de beelden van Villa d’Este, maar indrukwekkend is deze Citroën SM zeker.  

Benieuwd naar de looks van de snelste Citroën ooit? Check hem hier!  

Video: Snelste Citroën ooit gespot in Italië

author avatar
Jur Redacteur
Student Fontys Hogeschool Journalistiek. Droomt van een Volkswagen T1 Busje

Reageer op deze video

Dodge challenger Hellcat

Richard Hammond reviewt Dodge Charger Hellcat

Volkswagen Transporter raast met 265 kmu over de Autobahn

Volkswagen T7 raast met 265 km/u over de Autobahn