in

Tips voor als je overweegt elektrisch te gaan rijden

Ben je in overweging een nieuwe auto aan te schaffen en wil je zeker de optie elektrisch rijden niet uitsluiten? Dan zijn er wel wat punten om rekening mee te houden. Daarom hebben we een paar tips voor je op een rijtje gezet zodat je weet wat belangrijk is. Lees de tips door zodat je voor jezelf kunt bepalen of je voor elektrisch gaat of toch nog even een brandstofauto blijft rijden.

Kies een auto die beter is voor het milieu

Als je nu een auto hebt die op fossiele brandstof zoals benzine of diesel rijdt, is deze natuurlijk vervuilender voor het milieu dan een elektrische auto. Overweeg je elektrisch te gaan rijden? Dan is dat stukken beter voor het milieu. Je hebt niet meer te maken met de uitstoot van de brandstof en daardoor houd je ook meteen de lucht een stuk schoner. Dit is een eerste voordeel van rijden op stroom.

Weet dat opladen op veel plekken (ook thuis) kan worden gedaan

Daarnaast hoef je niet meer steeds naar het benzinestation om te tanken. Een elektrische auto moet natuurlijk wel opgeladen worden om mee te kunnen rijden, maar dit kun je tegenwoordig op veel plaatsen doen. Opladen doe je bijvoorbeeld bij een newmotion charging station bij je thuis. Hierdoor is opladen snel gepiept en hoef je er niet eens meer voor van huis te gaan. Stekker erin en opladen maar. Dit kun je natuurlijk ook onderweg op veel plaatsen doen, want het aanbod aan oplaadpunten wordt momenteel alleen nog maar groter.

Bedenk vooraf goed aan welke eisen de auto moet voldoen

Elektrisch rijden heeft veel voordelen, maar je moet er natuurlijk wel altijd even goed over nadenken als je daarvoor kiest. Een elektrische auto is om te beginnen niet bepaald voordelig in aanschaf. Dat geldt ook voor auto’s met een brandstofmotor want het is nu eenmaal een flinke uitgave, zeker als je een nieuwe auto koopt. Bedenk daarom van tevoren goed wat je van een auto verlangt en aan welke eisen deze moet voldoen. Houd daarbij altijd het beschikbare budget in gedachten zodat je alleen kijkt naar auto’s die betaalbaar zijn. Overweeg zeker om een tweedehands auto te bekijken, dat scheelt aanzienlijk in de aankoopprijs. Er zijn ook al gebruikte elektrische auto’s te koop.

Kijk goed waar en hoe vaak je de accu moet opladen en wat de actieradius is

Voordeel is dat je je elektrische auto zelf thuis kunt opladen, mits je een goede oplader laat installeren. Anders moet je altijd onderweg of bijvoorbeeld op het werk op zoek gaan naar een beschikbare laadpaal. Deze zijn er inmiddels voldoende maar je betaalt niet overal hetzelfde tarief en ze zijn natuurlijk ook wel eens bezet. Kijk goed bij welke laadpalen je het voordeligste uit bent, wat voor pas je nodig hebt voor het opladen en hoe vaak je moet opladen. Bepaalde elektrische auto’s hebben een kleine actieradius dus als je veel onderweg bent, is het niet altijd even handig als je de accu steeds moet opladen.

 

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Vuurspuwende Liberty Walk GT-R in Long Beach

Vuurspuwende Liberty Walk GT-R in Long Beach

Zie hoe een zeldzame Ford RS200S uitgebreid gepoetst wordt

Zie hoe een zeldzame Ford RS200S uitgebreid gepoetst wordt